Volvo EM90: elektrische MPV met 738 km bereik

DoorMatthias Hautekiet

13 november 2023
Volvo EM90 PR Images

Gisteren introduceerde Volvo de EM90, bekend als de “Scandinavische woonkamer op wielen'”. Deze volledig elektrische premium-MPV, belooft een reisbereik van 738 km (CLTC). Momenteel is deze wagen exclusief verkrijgbaar in China. De mogelijke lancering van de Volvo EM90 in Europa blijft vooralsnog onzeker.

In Europa blijft de Multi-Purpose Vehicle markt relatief beperkt, maar in de VS en vooral China bloeit dit autotype op. Volvo betreedt deze markt met de EM90, een premium-MPV. Deze elektrische minibus is gericht op wie vrienden en familie in serene luxe wil vervoeren. Met noise cancelling-technologie is het interieur van deze wagen opmerkelijk stil, waardoor passagiers nog meer kunnen genieten van de indrukwekkende geluidskwaliteit van de in totaal 21 Bowers & Wilkins-luidsprekers. Elektrisch verstelbare zetels, inclusief voetbankjes, streven naar de perfecte zitpositie voor iedereen. Passagiers achterin worden verwend met een uitklapbaar 15,6-inch scherm. Geen wonder dat Volvo dit zelf een “woonkamer voor onderweg” noemt.

Indrukwekkende afmetingen

De Volvo EM90 is een indrukwekkend voertuig. Met zijn imposante afmetingen van 5,21 meter in lengte, 2,02 meter in breedte en 1,86 meter in hoogte, eist deze EV zijn ruimte op de weg op. Met een wielbasis van 3,2 meter valt de typische Volvo-stijl aan de zijkanten nauwelijks op, maar vooraan vallen de herkenbare en iconische Thor’s Hammer-koplampen direct op. Het verlichte Volvo-logo geeft deze wagen een futuristische uitstraling. De EM90 herbergt een batterij van 116 kWh, die de 272 pk sterke elektromotor voedt. Gezien het gebruik van dezelfde motor als de Volvo EX30 Single Motor, zal deze EV van 2,5 ton niet extreem snel zijn. Het bereik is vastgesteld op 738 km volgens de Chinese CLTC-waarden, die doorgaans hoger uitvallen dan de Europese WLTP-norm. Hoewel laadsnelheden niet bekend zijn, biedt de Volvo EM90 de mogelijkheid van bi-directioneel laden.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!