Nieuwe Volvo EX30 vanaf nu te koop

DoorMatthias Hautekiet

7 juni 2023

Vanaf vandaag kan je bij Volvo de nieuwe EX30 bestellen. Het is de kleinste SUV van Volvo tot nu toe, maar daarom niet minder krachtig. Meer zelfs, deze wagen is de snelst accelererende auto tot nu toe van het Zweedse merk. Volvo zou Volvo niet zijn, als deze wagen geen groene jongen was. De EX30 komt er enkel als volledig elektrisch model en heeft de kleinste CO2-afdruk van alle Volvo’s tot nu toe.

Nog een nieuwe voor Volvo is nog meer keuzevrijheid. Afhankelijk van uw noden kan je namelijk kiezen tussen drie verschillende aandrijflijnen en twee batterijen. Hierdoor is deze elektrische mini-SUV al beschikbaar vanaf € 38.990 (incl. BTW). Hiervoor krijg je het instapmodel met één enkele motor op de achteras en een LFP-batterij (lithium-ijzerfosfaat). Deze levert tot 49 kWh aan energie, die je 344 km (WLTP) ver brengt. De Single Motor geeft je 227pk en brengt je van 0-100 in 5,7 seconden. Als alternatief voor zij die graag wat meer bereik willen, is er de Extended Range variant. In ruil voor een meerprijs krijg je dan een NMC-batterij (lithium, nikkel, mangaan en kobalt) van 64 kWh en een bereik van 480 km. Tenslotte komen ook de “stoplichtsprinters” aan hun trekken bij Volvo met de Twin Motor Performance-variant. Deze bied je een tweede motor, waardoor er in totaal 428 pk op de vier wielen terechtkomt. Hierdoor kan je in amper 3,6 seconden van 0 naar 100 accelereren. De Twin Motor-variant met groter bereik heeft een oplaadcapaciteit tot 153 kW, terwijl het standaardmodel een capaciteit van 134 kW heeft. Dat betekent dat je je batterij in iets meer dan 25 minuten kunt opladen van 10 tot 80 procent.

Scandinavische rust

Ook binnenin kreeg de EX30 een volledig nieuwe look. Deze moet je onderdompelen in de wereld van minimalistisch design waar Scandinavië bekend om staat. Rijden met een Volvo moet je rust geven. Daarnaast krijgt ook het infotainmentsysteem een grote upgrade. De geïntegreerde Android Automotive door Google heeft vanaf nu ook sneltoetsen die altijd zichtbaar zijn op het 12,3″ scherm. Dus geen gedoe meer om de temperatuur te verlagen tijdens het rijden. Als laatste ingreep schrapte Volvo de luidsprekers in de deuren. In de plaats krijg je een soundbar die over de volledige lengte van het dashboard loopt.

Prijzen en motorisaties

ModelMotorAandrijvingUitrustingPrijs (incl. BTW)
EX30Single MotorRWDCore€38 990
EX30Single Motor Extended RangeRWDCore€44 240
EX30Single MotorRWDPlus€41 940
EX30Single Motor Extended RangeRWDPlus€47 790
EX30Twin Motor PerformanceAWDPlus€50 490
EX30Single Motor Extended RangeRWDUltra€50 940
EX30Twin Motor PerformanceAWDUltra€53 640

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!