Cowboy onthult geavanceerde ‘Find my Bike’-functies om diefstallen te ontraden

DoorMatthias Hautekiet

13 november 2023

Het Belgische fietsenmerk Cowboy, bekend van zijn minimalistische urban e-bikes, geeft vandaag te kennen dat eigenaars een extra veiligheidslaag krijgen. Met een nieuwe update van de app krijgen rijders toegang tot de nieuwste generatie ‘find my bike’-technologie. Hiermee wil het merk naar eigen zeggen een einde maken aan de vele e-bike diefstallen.

Zo wordt een geluidsalarm opengesteld voor gebruikers. Wanneer zij zich op minder dan 30 meter van de fiets bevinden, kunnen zij het alarm van hun Cowboy activeren. Het door de motor gevoede alarm stelt de politie in staat om jouw e-bike exact te lokaliseren en de identiteit ervan te bevestigen. Zelfs als de batterij van de fiets leeg is of uit de fiets is gehaald, wordt er een back-up cel in de fiets geactiveerd zodat de e-bike tot een week lang gevolgd kan worden. Daarnaast wordt er een kompasweergave toegevoegd, waarmee rijders hun fiets nog beter kunnen lokaliseren. De Theft Alert genereert dan weer een melding wanneer de Cowboy onverwacht beweegt. Tussen september en nu werd slechts 0,2% van de e-bikes van Cowboy gestolen. 94% daarvan is ondertussen teruggevonden. Met de uitgebreide functies hoopt Cowboy het aantal diefstallen helemaal naar 0 te herleiden.

We weten welke negatieve impact fietsendiefstal heeft op de samenleving en we willen dieven duidelijk maken dat Cowboy fietsen weliswaar aantrekkelijk zijn om naar te kijken, maar dat ze onaantrekkelijk zijn om te stelen. De nieuwe functies van Cowboy Find My Bike zullen onze e-bikes nog beter beschermen tegen diefstal door dieven af te schrikken, terwijl ze ook meer hulpmiddelen bieden aan de rijder en de politie om gestolen fietsen sneller terug te vinden.

Zonder GPS heb je drie keer zoveel kans om je fiets te laten stelen, en onze GPS tracking is al ongelooflijk geavanceerd in het lokaliseren en terugvinden van Cowboy fietsen, met 94% van de Cowboy e-bikes die met succes zijn teruggevonden. We hebben ook geholpen bij het terugvinden van tientallen andere gestolen fietsen zonder GPS-tracking mogelijkheden die op dezelfde locatie zijn teruggevonden. De enorme hoeveelheid datapunten die we nu hebben rond diefstal hotspots helpen ons niet alleen om criminaliteit te voorkomen, maar nemen ook een belangrijke drempel weg voor de volgende generatie e-bike rijders

Tanguy Goretti, medeoprichter en CTO van Cowboy

Delen van gegevens wordt eenvoudiger

Naast preventie en lokalisatie maakt Cowboy het delen van gegevens nog eenvoudiger met de mogelijkheid om een Theft Report Link aan te maken in de app. Deze link kan gedeeld worden met de politie of verzekeringsmaatschappij en bevat onder meer de laatste locatie van de fiets, het serienummer, de kleur en het model. Echter raadt Cowboy je wel aan om een diefstalverzekering af te sluiten, in het geval dat je fiets toch verloren gaat. Dankzij hun samenwerking met Qover ontvang je een nieuwe fiets of een terugbetaling van het aankoopbedrag bij diefstal of vandalisme.

De ‘over the air’ update is beschikbaar voor alle Cowboy e-bikes in de Cowboy app voor zowel iOS als Android gebruikers.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!