WEC Fuji: Toyota wint en grijpt constructeurstitel

DoorMatthias Hautekiet

10 september 2023

Toyota scoorde op deze 6 Hours of Fuji en mag zich voor de vierde keer op rij wereldkampioenen noemen bij de constructeurs. Daar zorgden de #7 Toyota (Conway, Kobayashi, Lopez) en #8 (Buemi, Hartley, Hirakawa) voor. Hun één-twee was voldoende om een grote voorsprong op te bouwen in het kampioenschap en al tijdens de voorlaatste manche het kampioenschap te winnen.

Foto © X / Toyota Gazoo Racing

De overwinning voor Toyota verliep echter niet zonder slag of stoot. Hoewel beide Toyota’s vanaf de eerste startrij aan de race begonnen, hadden ze geen al te beste start. De eerste twee uur moesten ze dan ook volgen achter Laurens Vanthoor die een zeer sterke stint reed in de #6 Porsche 963. Het duurde nog eens twee uur vooraleer Toyota opnieuw aan de leiding kwam. Uiteindelijk is het de #7 die de overwinning binnenhaalt. #8 volgt 39.119 seconden later. De #6 Porsche (Estre, Lotterer, Vanthoor) sluit de top drie af. Stoffel Vandoorne werd zevende in de #94 Peugeot 9×8. Onze landgenoot kende een zeer sterke eerste race dit seizoen en legde zelf de snelste rond van de drie rijders af. Hopelijk zien we hem ook terug in actie tijdens de 8 Hours of Bahrain.

In LMP2 won het Belgische WRT met de #41 van Andrade, Déletraz en Kubica. De tweede plaats is voor de #22 United Autosports. Robin Frijns sluit met #31 WRT het podium af.

Het kampioenschap

In het rijderskampioenschap blijft de #8 Toyota leiden met 133 punten. Op de tweede plaats volgt de #7 met 118 punten. De #51 Ferrari (Caldo, Giovinazzi, Pier Guidi) behoudt de derde plaats met 102 punten.

Bij de constructeurs heeft Toyota dan weer hun zesde FIA WEC Wereldtitel beet. De één-twee van vandaag zorgt ervoor dat het team met 178 niet meer te verslaan is. Ferrari is dan weer zeker van de tweede plaats (138 punten). Porsche sluit met 81 punten de top drie af.

De laatste race van het seizoen wordt op 4 november verreden. Dan trekt het FIA World Endurance Championship naar het Midden-Oosten voor de 8 Hours of Bahrain.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!