FE Londen: Cassidy wint slotrace en bezorgt zo Envision het wereldkampioenschap

DoorMatthias Hautekiet

30 juli 2023

Nick Cassidy (Envision) neemt revanche na de race van gisteren. De Nieuw-Zeelander startte vanaf pole positie en wist de leiding de volledige race te behouden. Met de extra punten op zak bezorgt hij Envision zo ook het kampioenschap bij de teams. In de race wordt Mitch Evans (Jaguar) tweede. Jake Dennis (Andretti) wordt derde.

Foto © Momenol Images / Jens Mommens

Door de hevige regen bij de start beslist de raceleiding om eerst drie ronden achter de safety car af te leggen. Op die manier kunnen de rijders de toestand van het circuit inschatten. Op het moment dat de rijders zich oplijnen voor de staande staande start beslist de raceleiding om twee ronden langer achter de safety car te rijden. Uiteindelijk wordt de race 40 minuten lang stil gelegd tot de ergste regen voorbij is. De raceleiding doet een nieuwe poging om te starten, maar na twee ronden achter de safety car komt het veld opnieuw de pit lane binnen. Het reglement is alvast duidelijk. De race moet herstarten binnen de drie uur na de eerste groene vlag.

De echte start volgt anderhalf uur later

Om 19u30, anderhalf uur na de start, wordt een nieuwe poging ondernomen. Na opnieuw twee ronden achter de safety car krijgen we een rolling start. Stoffel Vandoorne (DS) en Sam Bird (Jaguar) wapenen als eerste hun attack mode. Ondertussen bouwt Cassidy een mooie voorsprong op. Mitch Evans is de enige rijder die kan volgen, hetzij op twee seconden. Het verschil met Jake Dennis, die derde ligt, loopt ronde na ronde op. Op het einde van de wedstrijd bedraagt het verschil tussen de top drie 11.3 seconden. Vandoorne wordt vijfde. De race verliep zonder incidenten.

Opnieuw heel veel pech voor Vergne (DS). De Fransman schuift wat bij het uitkomen van de achtste bocht, waarna hij contact maakt met Lucas di Grassi (Mahindra). JEV moet zijn wagen naar de pitstraat sturen voor een nieuwe set achterbanden. Uiteindelijk wordt hij gedubbeld door Cassidy en Evans.

De kampioenschappen

De winnaar van het rijderskampioenschap werd gisteren al gekroond. Jake Dennis eindigt het kampioenschap met 229 punten. Nick Cassidy wordt met 199 punten tweede. Mitch Evans mag de bronzen beker in ontvangst nemen (197 punten). Onze landgenoot eindigt dit negende seizoen met 56 punten op de elfde plaats.

Bij de teams lag het kampioenschap echter nog volledig open. Na de race van gisteren gingen Jaguar en Envision deze laatste race in met 268 voor beide teams. Envision verzamelt 304 punten in totaal mag zich nu wereldkampioen noemen. Jaguar wordt tweede met 292 punten, Andretti derde (252 punten).

Met de laatste race achter de rug zit het 2022/23 Formula E Wereldkampioenschap erop. Het tiende seizoen start op 13 januari opnieuw in Mexico.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!