FE Londen: Cassidy op pole voor laatste race van het seizoen

DoorMatthias Hautekiet

30 juli 2023

Nick Cassidy (Envision) start de laatste race van het seizoen vanaf pole positie. De rijder zette de snelste tijd neer in groep A en toonde ook zeer sterk tijdens de duels. Mitch Evans (Jaguar) start vanaf de tweede plaats. Norman Nato (Nissan) en kersvers wereldkampioen Jake Dennis volgen op de tweede startrij.

Foto © Momenol Images / Jens Mommens

De kwalificaties startten droog en de rondetijden zijn een stuk sneller dan gisteren. In groep A zetten Cassidy, Evans, Buemi (Envision) en Bird (Jaguar) de vier snelste tijden neer. Vergne, die goed op weg was om een plaats in de duels te bemachtigen, werd in de laatste bocht gehinderd door de NIO van Sérgio Sette Câmara en moet zo genoegen nemen met een elfde startplek.

Tussen beide groepen in volgt wat motregen, waardoor het track er vochtig bijligt. De eerste rondetijden in groep B zijn dan ook behoorlijk traag. Uiteindelijk zijn het Evans, Müller (Abt Cupra), Norman Nato (Nissan) en Stoffel Vandoorne (DS) die doormogen naar de duels.

Aan het begin van de duels volgt een korte regenbui, maar dat lijkt de rijders niet te deren. Vandoorne reed met 1:10.376 een goed duel tegen Mitch Evans, maar Evans weet nog enkele honderdsten eraf te snoepen in elke sector (1:10.137). De Jaguar-rijder mag zo door naar de halve finales. Daar verslaat hij Norman Nato met een halve seconde voorsprong. In het laatste duel wint Nick Cassidy het “Kiwi-duel” van Evans. Die laatste zet een goede 1:10.102 neer, maar Cassidy weet er nog een honderdste af te pingelen en haalt zo zijn eerste polepositie van het seizoen binnen. Vandoorne start op plaats vijf.

Voorlopige startvolgorde
 1. Nick Cassidy (Envision)
 2. Mitch Evans (Jaguar)
 3. Norman Nato (Nissan)
 4. Jake Dennis (Andretti)
 5. Stoffel Vandoorne (DS)
 6. Sam Bird (Jaguar)
 7. Sébastien Buemi (Envision)
 8. Nico Müller (Abt Cupra)
 9. Dan Ticktum (NIO333)
 10. Pascal Wehrlein (Porsche)
 11. Jean-Éric Vergne (DS)
 12. Edoardo Mortara (Maserati)
 13. René Rast (McLaren)
 14. André Lotterer (Andretti)
 15. Sérgio Sette Câmara (NIO333)
 16. Maximilian Günther (Maserati)
 17. Lucas di Grassi (Mahindra)
 18. Sacha Fenestraz (Nissan)
 19. Jake Hughes (McLaren)
 20. Antonio Felix da Costa (Porsche)
 21. Roberto Merhi (Mahindra)
 22. Robin Frijns (Abt Cupra)

De laatste race van het 2023 ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap start om 18u03.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!