FE Rome: Jake Dennis op pole voor tweede race van het weekend

DoorMatthias Hautekiet

16 juli 2023

Jake Dennis (Andretti) haalt zijn tweede polepositie van het seizoen binnen en start zo de veertiende race van het seizoen in een gegeerde positie. Leider in het kampioenschap, Nick Cassidy, start vanaf plaats twee. Norman Nato (Nissan) en Mitch Evans (Jaguar) volgen op plaats drie en vier.

Foto © Momenol Images / Jens Mommens

Tijdens de kwalificaties van groep A heeft Sam Bird (Jaguar), net als in de derde vrije training, problemen met de koeling van de elektromotor op de vooras. De nieuwe Jaguar kan duidelijk moeilijk om met deze warme temperaturen. Hierdoor kan hij mogelijk onvoldoende energie regenereren om een competitieve race te rijden. Ondanks de problemen rijdt hij zich naar de duels. Vandoorne (DS) zette een vierde tijd neer tijdens de eerste run, maar liet tijdens een tweede run teveel tijd liggen in de eerste en derde sector. Na afloop was hij ontevreden over de wagen en uit hij zijn frustraties over de boordradio. Hij zette de negende tijd neer in zijn groep en zal starten vanaf de achttiende stek. Sacha Fenestraz (Nissan) kon geen tijd neerzetten door een kapotte batterij en zal starten vanaf de achterkant van de grid.

In groep B zetten Jake Dennis en Sébastien Buemi (Envision) meteen de toon tijdens hun eerste run. Ook bij een tweede run bleven beide rijders bovenaan de groep staan. Jakes Hughes (McLaren) was goed op weg om een plaats in de duels te scoren, maar hij schiet rechtdoor in de verraderlijke bocht zeven en verliest zo bijna twintig seconden. De gele vlag wordt gezwaaid, maar Günther en Müller zouden onvoldoende hebben afgeremd. De finale beslissing van de FIA Stewards is nog pending.

Stevige duels

In de duels werd al meteen duidelijk dat de rijders aan elkaar gewaagd zijn. De verschillen tussen de rijders onderling zijn best gering. Bird laat tijdens het gevecht tussen de Jaguars duidelijk wat tijd liggen in de laatste sector om ervoor te zorgen dat Evans zo hoog mogelijk kan starten. De teamorders bij Jaguar worden dan ook niet verborgen. Het team zet alles op alles om Mitch Evans zijn eerste kampioenschap te geven. Buemi schuift rechtdoor bij het afremmen voor bocht zeven en maakt zacht contact met de muur. Hij moet genoegen nemen met de achtste plaats. Het finale duel werd gevoerd door de top twee van het klassement bij de rijders. In een spannend laatste duel zette Dennis uiteindelijk de snelste tijd neer en mag zo vanaf pole starten. Cassidy start dus als tweede. Met deze drie extra punten voor het kampioenschap, wordt het verschil tussen beide rijders gereduceerd tot twee punten.

Startvolgorde
 1. Jake Dennis (Andretti)
 2. Nick Cassidy (Envsion)
 3. Norman Nato (Nissan)
 4. Mitch Evans (Jaguar)
 5. Sam Bird (Jaguar)
 6. Maximilian Günther (Maserati)
 7. Dan Ticktum (NIO333)
 8. Sébastien Buemi (Envision)
 9. Edoardo Mortara (Maserati)
 10. António Félix da Costa (Porsche)
 11. Jake Hughes (McLaren)
 12. Jean-Éric Vergne (DS)
 13. René Rast (McLaren)
 14. Lucas di Grassi (Mahindra)
 15. Pascal Wehrlein (Porsche)
 16. Sérgio Sette Câmara (NIO333)
 17. André Lotterer (Andretti)
 18. Stoffel Vandoorne (DS)
 19. Nico Müller (Abt Cupra)
 20. Robin Frijns (Abt Cupra)
 21. Roberto Merhi (Mahindra)
 22. Sacha Fenestraz (Nissan)

Alle teams hebben afgelopen nacht samengewerkt zodat elke wagen vandaag opnieuw kan racen na het hevige incident van gisteren. De veertiende manche van het 2023 ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap start om 15u04.

Update: Günther en Müller werden vrijgesproken, gezien ze wel degelijk vertraagden onder gele vlag.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!