FE Rome: Jake Dennis wint in moeilijke omstandigheden, Vandoorne in de punten

DoorMatthias Hautekiet

16 juli 2023

Jake Dennis (Andretti) wint in Rome de tweede race van het weekend en komt hiermee opnieuw aan de leiding van het kampioenschap te staan. Het is ondertussen al het negende podium dit seizoen voor Dennis. Norman Nato (Nissan) en Sam Bird (Jaguar) worden tweede en derde. Stoffel Vandoorne (DS) kwalificeerde als achttiende, maar wist zich tijdens de race op te werken naar de achtste plaats.

Foto © Momenol Images / Jens Mommens

Deze tweede race van het weekend werd al in de tweede ronde geneutraliseerd. Mitch Evans (Jaguar) heeft teveel snelheid bij het afremmen voor bocht zeven en maakt hierbij contact met de wagen van Dennis en Cassidy. Dennis weet te ontkomen met een schram, terwijl Cassidy het hele veld moet laten passeren om vervolgens achteraan aan te sluiten. Evans stuurt naar de pitstraat voor een nieuwe vleugel en een snelle controle van de wagen. De Jaguar stuurt nog één rondje rond het circuit, maar keert nadien terug naar de garage. Tenslotte krijgt hij een gridstraf van vijf plaatsen voor de eerste race in Londen. De safety card leidt één ronde zodat de marshals het track kunnen proper maken. In het incident maken ook Vergne (DS), Huges (McLaren) en Wehrlein (Porsche) contact.

Na de safety car is het Jake Dennis die de boel weer op gang trekt, gevolgd door Nato en Bird. Het drietal, aangevuld door Buemi knokt hard voor het podium, maar Dennis behoudt de leiding tot het einde. Ondertussen weet Vandoorne zich naar de achtste plek te rijden. Hij verdedigt met harde hand tegen de achterliggers en scoort zo toch enkele punten dit weekend.

Lucas di Grassi (Mahindra) haalt het einde van de race niet. Hij maakt halverwege de race contact contact met de muur in bocht acht en rijdt met gebroken achteras naar de pit lane. Opvallend is dat ook zijn teamgenoot Roberto Merhi mee naar binnenrijdt en zijn race staakt. Ook Robin Frijns houdt het voor bekeken met nog tien ronden te gaan. Door bladeren in de radiator raakt zijn Cupra oververhit en moet hij dus wel opgeven. In de voorlaatste ronde eindigen André Lotterer (Andretti) en Nick Cassidy samen in de muur. Cassidy kan nog verder rijden en eindigt uiteindelijk als veertiende, ondanks een penalty van vijf seconden. Lotterer moet opgeven. De laatste uitvaller is Sérgio Sette Câmara. De NIO-rijder valt zonder stroom in de laatste ronde.

Het Kampioenschap

Dankzij deze overwinning springt Jake Dennis opnieuw naar de eerste plaats in het klassement. Met 195 punten heeft hij een goede voorsprong op Nick Cassidy (171 punten) en Mitch Evans (151 punten) die beide niet konden scoren vandaag. Het lijkt er dus op dat de volgende wereldkampioen zich bij Andretti of Envision zal bevinden. Ondertussen stagneert Vandoorne op de elfde plaats met 46 punten.

Bij de teams blijft Envision leiden met 253 punten. Porsche blijft tweede (239 punten), gevolgd voor Jaguar op plaats drie (228 punten).

Na deze double header in Rome is het uitkijken naar de langverwachte finale van het kampioenschap. Maak uw kalender alvast leeg voor 29 en 30 juli, want dan gaan we racen in London.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!