FE Rome: de voorbeschouwing

DoorMatthias Hautekiet

11 juli 2023

Voor de dertiende en veertiende ronde van het 2023 FIA Formula E Wereldkampioenschap trekken de teams naar het Italiaanse Rome. Op zaterdag 15 en zondag 16 juli worden de vele fans getrakteerd op een goedgevuld programma, maar ook op vrijdag valt er heel wat te beleven. Met deze voorbeschouwing bent u alvast voorbereid.

Foto © Formula E

Voor de race dit weekend keren we terug naar een oude bekende. Het Circuito Cittadino dell’EUR in Rome mocht ondertussen al vijf seizoenen de Formula E ontvangen, goed voor zeven races. Met zijn negentien bochten en een lengte van 3,385 km is het een van de langste en uitdagendste circuits op de kalender. De lange rechte stukken worden afgewisseld met een haarspeldbocht en enkele 90-graden bochten, waar traditioneel de meeste actie plaatsvindt. Het is nu vooral uitkijken hoe de Gen3-wagen zich hier zal gedragen. Ook de extreme hitte in Italië zal voor de nodige uitdagingen zorgen.

Het kampioenschap

Nu we in Rome zijn aangekomen, gaat het negende seizoen zijn slotfase in. Ondertussen wordt het duidelijk dat het eindgevecht zich tussen de top vier zal situeren. Bij de rijders ligt Jake Dennis (Andretti) aan de leiding met 154 punten. De Brit heeft één puntje meer dan Nick Cassidy (Envision). Pascal Wehrlein (Porsche) bezit voorlopig de bronzen beker. De Porsche-rijder heeft 138 punten achter zijn naam staan. De laatste grote kanshebber is Mitch Evans (Jaguar). De “net niet specialist” staat vierde met 122 punten, slechts 32 minder dus dan Dennis. In theorie maken meer rijders nog kans op de overwinning, maar dan moet iemand als Jean-Éric Vergne (DS) beide races in Rome winnen en mag de top vier geen enkel punt scoren. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne (DS) staat op dit moment elfde en kan hoogstens hopen op een plaats in de top tien van het eindklassement.

Ook bij de teams is het erg spannend. Daar leidt Porsche met 231 punten, gevolgd door Envision (225 punten). Jaguar sluit de top drie bij de teams met 184 punten.

Een goed gevuld programma

Met deze double header en de rookietests op vrijdag wordt het alvast een goed gevuld programma. Alle sessies, uitgezonderd die rookietest, zijn live te volgen.

 • Vrijdag 14 juli
  • 14u30 – 15u00: Rookietest
  • 17u00 – 17u45: Eerste Vrije Training (YouTube & Eurosport.com)
 • Zaterdag 15 juli
  • 8u10 – 8u55: Tweede Vrije Training (YouTube & Eurosport.com)
  • 10u40 – 10u55: Kwalificaties (Eurosport.com)
  • 15u03 – 16u30: Round 13 (Eurosport.com & RTBF Auvio)
 • Zondag 16 juli
  • 8u10 – 8u55: Derde Vrije Training (YouTube & Eurosport.com)
  • 10u40 – 10u55: Kwalificaties (Eurosport.com)
  • 15u03 – 16u30: Round 14 (Eurosport.com & RTBF Auvio)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!