A290_ ß: Alpine onthult visie op elektrische hot hatch

DoorJens Mommens

9 mei 2023

Eerste model in nieuw tijdperk voor Alpine
De A290, de elektrisch aangedreven sportwagen voor het B-segment dat vanaf 2024 een nieuw tijdperk voor Alpine inluidt, schijnt door in het spectaculaire, uiterst sportieve conceptmodel Alpine A290_β (A290 bèta). De eerste van drie nieuwe modellen in de toekomstige ‘Dream garagE’ van Alpine is een volledig elektrische sportwagen, ontwikkeld om de competitieve geest die in elke bestuurder schuilt wakker te schudden en het begrip ‘sportwagen’ opnieuw te definiëren.

De A290_β opent een nieuw hoofdstuk in de boeiende geschiedenis van Alpine. Het merk betreedt – met inspiratie van zijn autosporterfgoed – nieuwe marktsegmenten en doet dat eerst met een elektrische sportwagen voor de stad. Het ontwerp, de toegepaste materialen en de techniek in de conceptversie tonen de nieuwe invalshoek op elektrische auto’s: net zo geschikt voor gebruik op het circuit als in het dagelijkse leven – en net zo opwindend voor de bestuurder als voor de passagiers. Nu CO2-emissievrije mobiliteit een essentiële voorwaarde in de (auto)wereld is geworden, is de Alpine A290_β meer dan een showcar. Hij belichaamt het uitgesproken standpunt van het merk en illustreert de niet-aflatende inzet van Alpine voor duurzame autosport.

Een toekomstgerichte naam

De keuze voor de naam A290_β is gebaseerd op de wereldwijde naamgevingsstrategie van Alpine. Typenamen van Alpine bestaan altijd uit de letter A en drie cijfers. Het cijfer 2 verwijst naar het B-segment en het getal 90 staat voor het toekomstige Lifestyle-programma van Alpine. De Griekse letter bèta duidt op een tussenfase die leidt naar de productieversie, de A290. De introductie daarvan staat gepland voor 2024. De elektromotor voor de auto wordt geproduceerd in de megafabriek van Renault Group in Cléon in het noordwesten van Frankrijk.

“De A290_β is de eerste stap die we zetten naar het nieuwe tijdperk van Alpine, op weg naar de volledig elektrische ‘Dream garage’ van 2024. Deze conceptauto heeft de spelregels voor elektrisch aangedreven hot hatchbacks herschreven. De A290_β bouwt voort op het rijke erfgoed van Alpine en leidt het merk naar de toekomst. Het model biedt dagelijks rijplezier vermengd met de sfeer van autosport, die Alpine al sinds zijn oprichting inspireert.”

Laurent Rossi, CEO van Alpine

DoorJens Mommens

Jens Mommens is een autosportfotograaf met een voorliefde voor Formule E. Hij test regelmatig nieuwe wagens en deelt zijn ervaringen met zijn lezers. Hij is ook een liefhebber van technologie, gaming en smartphones. Hij volgt de laatste trends en innovaties op de voet.

error: Piraterij is een misdrijf!