De nieuwe Peugeot E-308 first edition

DoorJens Mommens

12 mei 2023

De nieuwe PEUGEOT 308 met hybride- en verbrandingsmotor staat in België op het verkooppodium in het C-berline segment. Hij kan nu ook online besteld worden in een specifieke lanceringsversie met een 100% elektrische motor: de nieuwe PEUGEOT E-308 FIRST EDITION.

De E-308 FIRST EDITION wordt aangedreven door een volledig nieuwe elektrische motor met een vermogen van 115 kW (156 pk) en een rijbereik tot 411 km (WLTP gecombineerde cyclus), afhankelijk van het uitrustingsniveau.

Een compromisloos antwoord, perfect aangepast aan de noden van de klanten in dit segment: de unieke look van de 308 wordt gecombineerd met het rijplezier dat kenmerkend is voor elke PEUGEOT en met een toonaangevende efficiëntie. De 308, die gebouwd wordt in het Franse Mulhouse, biedt het beste aan zijn nieuwe eigenaar: design, technologie, efficiëntie samen met de exclusiviteit die het Electric Pack biedt!

De wagen is exclusief online beschikbaar via de PEUGEOT STORE website https://store.peugeot.be/nl/ voor particuliere klanten aan de prijs van 46.150€ BTW incl. Als klant profiteer je bovendien van een gratis Electric Pack ter waarde van 3.300€ BTW incl.

ALLURE.

Het design van de nieuwe PEUGEOT E-308 FIRST EDITION is zowel geworteld in het DNA van PEUGEOT als in een dynamische, hoogwaardige referentiewereld. De verlengde motorkap vooraan versterkt het silhouet, de volumes zijn sensueel en scherp en het nieuwe embleem van het merk prijkt trots in het midden van de grille. De algehele optimalisatie van de architectuur komt het interieur ten goede. Aan de voorkant omlijst de hoekige lichtsignatuur de Matrix LED-koplampen, die de 308 perfect in de PEUGEOT-familie integreren, net als de LED-lichten met drie klauwen aan de achterzijde.

Een nieuwe 18-inch aluminium velg werd speciaal ontwikkeld voor de 100% elektrische versie van de PEUGEOT 308. Zijn aerodynamische efficiëntie is bijzonder doordacht om de prestaties te optimaliseren.

UITMUNTENDHEID.

Op de nieuwe PEUGEOT E-308 wordt een volledig elektrische motor geïntroduceerd: met 115 kW (156 pk) en een koppel van 270 Nm (beschikbaar vanaf 0 km/u) voor een onmiddellijke respons, zal hij de E-308 stil, zonder trillingen en zonder CO2 uitstoot aandrijven. Deze motor vult het huidige gamma aan dat bestaat uit de plug-in hybride met 180 pk/132 kW en 225 pk/162 kW en de versies met verbrandingsmotoren.

De versnellingsbak van de PEUGEOT E-308 optimaliseert het rijbereik, met behoud van een hoog prestatieniveau met een specifiek reactievermogen voor elektromotoren.

Ook de batterij is van een nieuwe generatie. Het is een hoogspanningsbatterij van 54 kWh (51 kWh nuttig), met een nieuwe chemische samenstelling, met 80% Nikkel – 10% Mangaan – 10% Kobalt, die werkt op 400 Volt, en tot 411 km autonomie mogelijk maakt volgens het gemengde WLTP-protocol.

De efficiëntie stond centraal voor de ingenieurs van de PEUGEOT E-308, want door de combinatie van inspanningen op het gebied van motorisering, batterij, aerodynamica (optimalisering van de voorkant en de onderkant van de auto), optimalisering van het gewicht (EMP2-platform) en vermindering van wrijvingsverliezen (banden van klasse A) kon een opmerkelijk laag gemiddeld energieverbruik worden nagestreefd.

Bovendien kan de bestuurder zijn of haar rijmodus selecteren (ECO, NORMAL en SPORT) om het energieverbruik te optimaliseren:

 • ECO, rijbereikoptimalisatie (80 kW en 220 Nm)
 • NORMAAL, geschikt voor dagelijks gebruik (100 kW en 250 Nm)
 • SPORT, prioriteit voor prestaties en sensaties (115 kW en 270 Nm)

Alsook wordt de energierecuperatie geoptimaliseerd dankzij de “BRAKE”-modus, die het afremmen versterkt wanneer het gaspedaal wordt losgelaten.

De standaard 3-fasen boordlader heeft een vermogen van 11 kW. Vanaf een openbaar oplaadpunt van 100 kW is het mogelijk om in 30 minuten van 20% naar 80% op te laden.

Dit gloednieuwe model van PEUGEOT kan in avant-première worden besteld in een topversie, een 100% elektrische uitvoering op basis van de GT-uitvoering met de volgende standaarduitrusting:

 • Keuze uit 3 kleuren: Olivine groen, Okenite wit, of Selenium grijs
 • Elektromotor met 115 kW (156 pk) en 270 Nm koppel
 • 18″ lichtmetalen velgen,
 • Verwarmde zetels met specifieke bekleding voor de FIRST EDITION, vervaardigd uit drie materialen (TEP, stof en Alcantara®). De hoofdsteunen vooraan zijn voorzien van het PEUGEOT-embleem.
 • Laatste generatie van de PEUGEOT i-Cockpit® met compact stuurwiel, 3D digitaal instrumentenpaneel, 10″ touchscreen en aanpasbare i-Toggles, natuurlijke spraakherkenning en het PEUGEOT i-Connect Advanced infotainmentsysteem inclusief connected navigatie
 • Driefasige boordlader van 11 Kwh
 • Drive Assist Pack
 • PEUGEOT Matrix led-koplampen
 • Verwarmd stuurwiel

Leveringen van deze editie vinden plaats vanaf september 2023.

DoorJens Mommens

Jens Mommens is een autosportfotograaf met een voorliefde voor Formule E. Hij test regelmatig nieuwe wagens en deelt zijn ervaringen met zijn lezers. Hij is ook een liefhebber van technologie, gaming en smartphones. Hij volgt de laatste trends en innovaties op de voet.

error: Piraterij is een misdrijf!