Sébastien Buemi (Envision) heeft voor de derde keer in zijn carrière de Monaco E-Prix gewonnen. Hiermee verstevigt de Zwitser zijn record van meeste overwinningen in het Prinsendom. Oliver Rowland (Nissan) en Nick Cassidy (Jaguar) vullen het podium verder aan.
Sinds de chaotische kwalificaties is het non-stop blijven regenen in Monaco. Hierdoor lag het track er bijzonder nat bij aan de start van de race. Bij de start is het voor de rijders dan ook zoeken naar grip. Toch weet iedereen de eerste paar ronden heelhuids te doorstaan. In de derde ronde al beginnen de eerste rijders hun eerste Attack Mode te nemen. Hierbij kiest zo goed als het volledige veld voor een 4-4 strategie. Op die manier is helft van de verplichte acht minuten al weggewerkt voor als er straks een safety car zou komen. Na afloop van de eerste run leidt Vergne (DS), voor Oliver Rowland en Maximilian Günther (DS). Rowland is op dat moment de enige rijder in de top tien die nog geen attack mode nam.
Twee neutralisaties
Na zeven ronden wordt de race een eerste keer geneutraliseerd. Lucas di Grassi (Lola Yamaha) mist de bocht bij Portier, waardoor hij in de Tecpro’s eindigt. De Full Course Yellow is echter maar van korte duur, door de efficiëntie van de marshals. Daarna kalmeert het veld wat, totdat Nico Müller vlak voor het casinoplein gaat slippen en de muur raakt. Door de gevaarlijke positie in op de racelijn wordt de safety car het veld opgestuurd. Een ronder later zijn we alweer vertrokken, waarbij heel wat rijders meteen riskant proberen inhalen. Met drie naast elkaar doorheen Fairmont? Geen probleem voor Vandoorne, Cassidy en Maloney (Lola Yahama).
Met nog elf ronden te gaan wapent Rowland zijn eerste Attack Mode van de race. Bij het aflopen ervan probeert hij tot twee maal toe Vergne in te halen. De eerste keer gaat hij rechtdoor in Nouvelle Chicane, waarbij hij de plaats moet teruggeven. De tweede keer gebeurt hetzelfde, maar deze keer geeft Rowland hem niet terug. Nyck de Vries (Mahindra), ook in attack mode, profiteert en gaat mee voorbij Vergne. De Vries kan bovendien nog bijna twee minuten langer van de attack mode profiteren, waardoor hij de nieuwe leider van de race wordt.
Stevige gevechten tijdens de slotfase
In de slotfase worden de gevechten aan de top alleen maar heviger. Ondersteund door de Attack Mode rijdt wordt de top vijf grondig doorheen geschud. Toch is het vooral het aanhoudende gevecht van Vergne en Rowland die de aandacht blijft trekken. Hier is het uiteindelijk Rowland die aan het langste tijd trekt, doordat hij langer van de Attack Mode kan genieten. Wanneer alle rijders uit de Attack Mode zijn, leidt Buemi de E-Prix, voor Rowland en Cassidy. António Félix da Costa doet nog enkele pogingen om de derde plaats van Nick Cassidy af te nemen, maar tevergeefs.
Na de 29 ronden durende wedstrijd is het Sébastien Buemi die voor de derde keer in zijn Formula E-carrière wint in Monaco. Hij was met twee overwinningen in 2015 en 2017 al de recordhouder, maar doet daar nu nog een schepje bovenop. Bovendien is het best een knappe prestaties, gezien hij vanaf de achtste plaats is gestart. Polesitter Oliver Rowland wordt tweede, gevolgd voor Nick Cassidy op plaats drie. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne (Maserati) eindigt deze wedstrijd op de tiende plaats.
Het kampioenschap
Na zijn overwinning van gisteren en de tweede plaats vandaag blijft Oliver Rowland verder uitlopen in het kampioenschap (115 punten). António Félix da Costa (Porsche) volgt op de tweede stek met 67 punten, één puntje meer dan zijn teamgenoot Pascal Wehrlein. Taylor Barnard (McLaren) staat vierde met 54 punten, voor Nyck de Vries (52 punten) en Jake Dennis (44 punten). Maximilian Günther staat voorlopig zevende in het klassement (42 punten), gevolgd door Edoardo Mortara (Mahindra – 39 punten) en Jean-Éric Vergne (34 punten). Sébastien Buemi rondt de top tien af. De Zwitser heeft nu 31 punten beet. Ondertussen zakt Stoffel Vandoorne een plaatst in het kampioenschap. Hij staat nu vijftiende met 19 punten achter zich.
Bij de teams blijft Porsche leiden (133 punten), gevolgd door Nissan (126 punten) en Mahindra (91 punten) op plaats twee en drie. DS staat vierde in het kampioenschap (76 punten), voor McLaren (70 punten) en Andretti (68 punten). Plaats zeven, acht en negen zijn voor Jaguar (50 punten), Maserati (46 punten) en Envision (39 punten). Lola Yamaha en Cupra Kiro sluiten het klassement bij de teams af met 18 punten voor beide teams.
Tenslotte is er nog het kampioenschap bij de constructeurs waar Nissan domineert met 191 punten. Porsche staat er tweede (163 punten), voor Jaguar (115 punten) en Stellantis (109 punten). Mahindra rondt de top vijf af met 109 punten, terwijl Lola onderaan bengelt met amper 20 punten.
Met deze double header in Monaco in de boeken trekt het elektrische kampioenschap naar Japan. Daar wordt op 17 en 18 mei opnieuw twee maal geracet in Tokyo.