Ontmoet de nieuwe Fiat Grande Panda: compact, stijlvol en elektrisch

DoorMatthias Hautekiet

18 juni 2024
De nieuwe elektrische Fiat Grande Panda

Maak kennis met de splinternieuwe Fiat Grande Panda. Inderdaad: Grande Panda en niet simpelweg Panda! De Fiat Grande Panda is het Fiat-equivalent van de nieuwe Citroën ë-C3. Bovendien hij markeert het begin van een uitgebreide reeks op de Panda-geïnspireerde modellen.

Fiat is groot geworden met relatief betaalbare compacte modellen en dat historische succes hoopt het merk in de toekomst voort te zetten met een splinternieuwe, uitgebreide compacte modelfamilie. De Fiat Grande Panda is de eerste in deze reeks en biedt een moderne interpretatie van de klassieke Panda. De naam ‘Grande Panda’ doet misschien vermoeden dat het model aanzienlijk groter is dan zijn voorganger, maar dat is slechts gedeeltelijk waar. De Grande Panda is inderdaad groter dan de huidige Panda, die nu ‘Pandina’ heet, maar blijft met zijn lengte van 3,99 meter toch compact. Dit maakt de Grande Panda ideaal voor stedelijke omgevingen, waar wendbaarheid en parkeergemak essentieel zijn.

Italiaans design

De Fiat Grande Panda is gebaseerd op het STLA Smart-platform dat Stellantis ook gebruikt voor modellen zoals de nieuwe Citroën C3 en de Opel Frontera. Het ontwerp van de Grande Panda is geïnspireerd op de originele Panda uit de jaren 80, met strakke lijnen en een robuust uiterlijk. De voorzijde straalt kracht en persoonlijkheid uit. Dit door de scherpe lijnen en een vierkant patroon op de grille, terwijl de pixelachtige koplampen een futuristisch tintje toevoegen. Het silhouet van de auto, met zijn dakdragers en robuuste C-stijl, roept herinneringen op aan de iconische Panda uit de jaren tachtig.

De letters ‘Panda’ zijn in reliëf op de portieren aangebracht, wat niet alleen een speels accent is maar ook een eerbetoon aan de klassieke Panda. Aan de achterkant wordt de stoere uitstraling voortgezet met prominente wielkasten. Deze worden aangevuld met een onderscheidende achterruit en een beschermingspaneel onder de bumper. De elementen dragen bij aan een krachtige houding en een extra gevoel van bescherming.

Een compacte EV

Met zijn lengte van slechts 3,99 meter is de Fiat Grande Panda compact, maar biedt hij toch voldoende ruimte voor vijf personen. Dit maakt de auto perfect voor gezinnen die een compacte, maar ruime oplossing zoeken voor stedelijke mobiliteit. Het interieurontwerp en de ruimte-indeling maken de Grande Panda een praktische keuze voor dagelijkse ritten en weekenduitjes. Met de introductie van de Grande Panda zet Fiat een belangrijke stap naar de toekomst. De auto belichaamt de waarden van het merk en combineert deze met een moderne visie op mobiliteit. Fiat heeft plannen om tot 2027 jaarlijks een nieuw model in deze nieuwe modelfamilie te lanceren. Dit ambitieuze project is gericht op het produceren van diverse modellen op hetzelfde platform, waarmee Fiat in elke regio ter wereld kan inspelen op de lokale behoeften.

Over de aandrijving wil moederbedrijf Stellantis voorlopig nog maar weinig kwijt. Maar afgaand op de eerder voorgestelde C3 kunnen we wel enkele aannames maken. Zo zijn we zo goed als zeker dat de Fiat Grande Panda beschikbaar zal zijn in een elektrische versie met 113 pk. Uit de 44 kWh grote batterij moet een afstand van 320 te persen zijn. Daarnaast zou er ook een variant komen met een kleinere batterij, goed voor een bereik van zo’n 200 kilometer.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!