2024 Shanghai E-Prix: Vandoorne in de punten na straf voor Günther

DoorMatthias Hautekiet

26 mei 2024

De 2024 Shanghai E-Prix op zaterdag was op zijn zachtst gezegd een spraakmakende race. Na 22 ronden zonder echt te racen, barste het gevecht pas los waarbij Mitch Evans (Jaguar) uiteindelijk de overwinning opstreek. Na afloop van de race werd de uitslag nog bijgesteld door diverse straffen van de Stewards.

Foto © Formula E / Simon Galloway

Deze E-Prix toont aan dat de huidige generatie wagens en het reglement niet geschikt zijn om te racen op een permanent circuit. Er zijn gewoon te weinig mogelijkheden om voldoende te kunnen regenereren. Dit zorgt ervoor dat een enkele rijder de wedstrijd wil leiden, met als resultaat dat vier rijders zij aan zij doorheen dezelfde bocht gaan. Het veelvuldig contact en de bijhorende incidenten zijn dan ook niet verwonderlijk. Na afloop van de race hadden de Stewards dan ook hun handen vol om die allemaal te onderzoeken.

Tien seconden voor Günther

Het eerste slachtoffer hiervan is Maximilian Günther. De Duitser startte als veertiende en kwam als negende over de eindmeet. Echter maakte hij halverwege de race contact met Edoardo Mortara (Mahindra). De wagen van Mortara raakt hierdoor beschadigd, waardoor de Mahindra-rijder genoodzaakt is zich richting de pitstraat te begeven. Nu heeft de FIA dus beslist dat Günther hier in fout is. Bijgevolg worden er tien seconden straftijd bijgeteld.

Da Costa van P5 naar P18

Het volgende slachtoffer hiervan is António Félix da Costa (Porsche). Tijdens een van de vele rondes waarin meerdere rijders doorheen dezelfde bocht gingen, had de Portugees te weinig ruimte gelaten voor Jean-Éric Vergne (DS). Die laatste was hierdoor genoodzaakt om het gras op te zoeken. Da Costa krijgt voor het incident vijf seconden straftijd en zakt hierdoor van de vijfde naar de achttiende plaats.

Veel vertraging

Uiteindelijk duurt het tot bijna 2 uur Belgische tijd (8 uur lokale tijd) voordat de definitieve uitslag er is. De reden hierachter moeten we zoeken bij een incident tussen Jean-Éric Vergne (DS) en Oliver Rowland. Ook hier betrof het een incident waarbij Rowland geen ruimte liet voor Vergne. Na een eerste onderzoek werd geconcludeerd dat het hier louter om een race-incident ging, maar daar nam DS geen vrede mee. Ze tekenden vrijwel meteen protest aan, waarna de FIA onmiddellijk begon met een tweede onderzoek. Daarna zorgen technische problemen ervoor dat de Stewards het incident dezelfde avond niet meer kunnen onderzoeken. Vlak voor de derde vrije training komt uiteindelijk de bevestiging dat de uitkomst onveranderd blijft.

Het kampioenschap

In het kampioenschap verandert er weinig aan de volgorde, maar enkele rijders krijg zo toch nog enkele bonuspunten. Zo krijgt Jake Dennis (Andretti) twee extra punten, waardoor hij er nu 113 achter zich heeft staan. Hetzelfde geldt voor Vergne die zesde staat met 95 punten. De laatste in de top tien die punten cadeau krijgt, is Stoffel Vandorne (DS). Hij staat nu nog steeds negende, hetzij nu met 45 punten.

Ondertussen is ook de derde vrije training al begonnen. De kwalificaties volgen daarna nog om iets na 4 uur. Daarna start de tweede Shanghai E-Prix van het weekend om 9 uur.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!