WEC Spa: Porsche wint nadat race 2 uur stil lag

DoorMatthias Hautekiet

11 mei 2024

Will Stevens en Callum Ilott hebben met de #12 Porsche Hertz Team JOTA de TotalEnergies 6 Hours of Spa gewonnen. De #6 Porsche van Kévin Estre, André Lotterer en Laurens Vanthoor wordt tweede, de #50 Ferrari van Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen derde.

Deze manche van het FIA WEC-kampioenschap werd ontsierd door een zware crash met de #2 Cadillac. De Cadillac, met Earl Bamber achter het stuur, was in gevecht met de #99 Proton Porsche (Neel Jani) voor de derde plaats. Echter ging het goed mis op de Kemmel Straight. Bamber deed op dat moment een poging om Jani voorbij te gaan, maar maakte hierbij contact mt de #31 BMW M Team WRT van Sean Gelael. De Cadillac eindigde hierbij aan hoge snelheid tegen de muur. Daarop besliste de wedstrijdleiding meteen om de race stil te liggen.

Zware crash voor Cadillac

Met nog iets minder dan twee uur op de klok is de FIA WEC 6 Hours of Spa stilgelegd door middel van de rode vlag. Aanleiding was een zware crash van Earl Bamber in de enige Cadillac aan de start, de nummer 2. Bamber was in gevecht voor de derde plaats met Neel Jani in de Proton Porsche #99. Op de rechte lijn van Kemmel dook hij uit de slipstream van zijn concurrent nog voor hij volledig voorbij de WRT BMW #31 van Sean Gelael was. Hij raakte de neus van de BMW en werd aan hoge snelheid in de betonnen muur gekatapulteerd. Bij het zwaaien van de rode vlag leiden de #51 en #52 Ferrari’s de race. Uiteindelijk duurt het bijna twee uur om alle brokstokken om te ruimen en de vangrail te repareren.

Kort na 19 uur wordt de race uiteindelijk herstart. Omdat de #12 en #6 Porsche hun pitstop en bijhorende tankbeurt al achter de rug hadden, wisten ze meteen een voorsprong op te bouwen tegenover de Ferrari’s. Illot reed nadien de #12 Porsche naar de finishlijn en bezorgt zo JOTA de overwinning. Dit is meteen een uitzonderlijke prestatie, want het is de eerste keer dat een klantenteam wint tijdens een FIA WEC event!

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!