2024 Monaco E-Prix: Wehrlein op pole, Vandoorne tweede

DoorMatthias Hautekiet

27 april 2024
Pascal Wehrlein (Porsche) met de Julius Bär trofee voor de polepositie voor de 2024 Monaco E-Prix

Pascal Wehrlein (Porsche) start de 2024 Monaco E-Prix vanaf polepositie. De Duits-Mauritiaanse Porsche-rijder rijdt een uitstekende kwalificatie en wint het in het slotduel van Stoffel Vandoorne (DS). Vandoorne kwalificeert zich dus als tweede voor de race van straks.

Groep A mag als eerste aan de buurt tijdens de groepskwalificaties voor deze Monaco E-Prix. Oliver Rowland (Nissan) zet bij de eerste run de snelste tijd neer, gevolgd door Günther (Maserati) op plaats twee. Mitch Evans (Jaguar) en Pascal Wehrlein (Porsche) zijn de eerste rijders die voorlopig doorgaan. Bij een tweede run met nieuw rubber is het Evans die de snelste tijd neerzet. Na hem kwalificeren ook Wehrlein, Günther en António Félix da Costa (Porsche) zich voor de duels. Robin Frijns (Envision), die tijdens de eerste twee oefensessies telkens tweede werd, lijkt nu moeite te hebben met de remmen. De Maastrichtenaar mist uiteindelijk de duels op twee duizendsten van een seconde.

Daarna is het de beurt aan Groep B. Jean-Éric Vergne (DS), Jake Hughes (McLaren), Stoffel Vandoorne (DS) en Sébastien Buemi (Envision) zijn de eerste rijders die een goede snelle tijd weten neer te zetten. Vergne lijkt zichzelf nog eens te verbeteren, maar rijdt uiteindelijk toch de pitstraat binnen. Tijdens de tweede run is Vandoorne de snelste rijder in sector twee en drie, waardoor hij deze sessie als eerste eindigt. Zijn tijd van 1:30.593 is meteen ook de snelste tijd die we al zagen dit weekend. Samen met hem gaan ook Nick Cassidy (Jaguar), Buemi en Vergne door naar de duels. Regerend kampioen Jake Dennis (Andretti) vecht dan weer met de balans van zijn wagen en start zo goed als achteraan de grid.

De duels

Tijdens de duels strijden Günther en Wehrlein als eerste voor de volgende ronde van de duels. Günther zet een mooie 1:30.425 neer, maar Wehrlein is meer dan een tiende efficiënter per sector en gaat zo als eerste door naar de halve finale. Daarna is het de beurt aan António Félix da Costa en Mitch Evans. Da Costa is echter geen partij voor Evans die met een verschil van 0.616 seconden over de eindmeet komt. Als derde due tijdens deze kwartfinale zijn het Buemi en Cassidy die het tegen elkaar opnemen. Hoewel Nick Cassidy enkele schoonheidsfoutjes maakt, gaat ij met een tijd van 1:29.800 toch door naar de volgende ronde. Het laatste duel is er eentje tussen de DS FE23 van Vergne en Vandoorne. Onze landgenoot ligt na twee sectoren bijna een halve seconde voor, maar verliest veel tijd in de laatste sector. Desondanks haalt hij nog de volgende rond.

In de halve finale zijn het Pascal Wehrlein en Mitch Evans die het eerste duel aangaan. Beide heren zijn aan elkaar gewaagd, maar Evans maakt een fout bij de Nouvelle Chicane en ziet zijn tijd geschrapt worden. Ook zonder deze fout lag hij al op op bijna drie tienden achterstand. Daarna duelleren Stoffel Vandoorne en Nick Cassidy tegen elkaar. Vandoorne gaat wat wijdt in de eerste bocht, waardoor Cassidy lijkt te gaan winnen. De Jaguar-rijder raakt echter de muur in de laatste bochtencombinatie en verliest zo bijna een halve seconde op Vandoorne.

Het laatste duel voor de felbegeerde pole voor de Monaco E-Prix gaat dus tussen Stoffel Vandoorne en Pascal Wehrlein. Wehrlein werkt het allemaal net iets netter af en bemachtigt zo zijn derde polepositie van het seizoen. Vandoorne start dus vanaf de tweede plaats.

Startvolgorde voor de 2024 Monaco E-Prix

 1. Pascal Wehrlein (Porsche)
 2. Stoffel Vandoorne (DS)
 3. Nick Cassidy (Jaguar)
 4. Mitch Evans (Jaguar)
 5. Jean-Éric Vergne (DS)
 6. Sébastien Buemi (Envision)
 7. António Félix da Costa (Porsche)
 8. Maximilian Günther (Maserati)
 9. Robin Frijns (Envision)
 10. Jehan Daruvala (Maserati)
 11. Sérgio Sette Câmara (ERT)
 12. Edoardo Mortara (Mahindra)
 13. Nyck de Vries (Mahindra)
 14. Sacha Fenestraz (Nissan)
 15. Oliver Rowland (Nissan)
 16. Jake Hughes (McLaren)
 17. Lucas di Grassi (ABT Cupra)
 18. Jake Dennis (Andretti)
 19. Norman Nato (Andretti)
 20. Dan Ticktum (ERT)
 21. Nico Müller (ABT Cupra)
 22. Taylor Barnard (McLaren)

De 2024 Monaco E-Prix start deze middag om 15u03 en is te volgen via Eurosport en RTBF Auvio.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!