2024 Misano E-Prix: Hughes op pole voor tweede race van het weekend

DoorMatthias Hautekiet

14 april 2024
Jake Hughes (McLaren) wint de kwalificaties en start zo tweede Misano E-Prix van het weekend vanaf pole.

Jake Hughes (McLaren) heeft de tweede polepositie van dit weekend bemachtigd. De Brit was geen partij voor de rest van het veld en zet meteen ook de snelste tijd van het weekend neer. Jean-Éric Vergne (DS), die het finale duel dus verliest, start vanaf de tweede stek. Ook zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne kwalificeert zich voor de duels, maar strand in de kwartfinale.

Tijdens de kwalificaties in groep A is het meteen duidelijk dat de rijders het circuit ondertussen beginnen te kennen. Zo liggen de rondetijden van de rijders bijna een halve seconde lager die van de groepskwalificaties gisteren. Bij de eerste run is het Jean-Éric Vergne (DS) die met 1:18.020 het veld aanvoert. Zijn tijd was nog sneller geweest, als hij bij het komende van de laatste bocht niet voorbij de curb was geëindigd. Ook Maximilian Günther (Maserati), Nico Müller (Abt Cupra) en de Vries (Mahindra) gaan voorlopig door naar de duels. Bij een tweede poging weet Vergne zijn tijd niet meer te verbeteren, desondanks mag hij na Nick Cassidy (Jaguar), Robin Frijns (Envision) en Müller als vierde door naar de duels.

Bij groep B zijn het Pascal Wehrlein (Porsche), Sérgio Sette Câmara (ERT), Sacha Fenestraz (Nissan) en Stoffel Vandoorne die de eerste snelle rondes neerzetten. Jake Hughes heeft dan weer moeite om zijn wagen onder controle te houden tijdens de eerste run. Hughes herpakt zich echter in de slotminuten en zet to nog de snelste tijd van deze groep neer. Samen met Wehrlein en Bird (McLaren) stoot hij zo door naar de volgende ronde. Ook Vandoorne is nog net iets sneller van Jake Dennis (Andretti) en kwalificeert zich op de valreep voor de belangrijke duels.

Duels

Tijdens het eerste duel tussen Müller en Frijns moet de Envision-rijder zoeken naar grip, waardoor Müller zich als eerste kwalificeert voor de halve finale. In het tweede duel tussen Vergne en Cassidy bedraagt het verschil amper 43 duizendsten tussen beide rijders, waarbij Nick net iets sneller is. Maar de Jaguar-rijder respecteert de track-limits niet waardoor JEV alsnog doorgaat naar de halve finale. In het derde duel tussen Sam Bird en Pascal Wehrlein is de McLaren tien duizendste sneller, waardoor Wehrlein genoegen moet nemen met de derde startplek. Het laatste duel is dat tussen Jake Hughes en Stoffel Vandoorne. Hoewel Vandoorne met 1:17.094 geen slechte ronde neerzet, is de Rumbekenaar geen partij voor Jakes Hughes die met 1:16.413 de snelste tijd van het weekend neerzet.

Bij de halve finale nemen Nico Müller en Jean-Éric Vergne het als eerste tegen elkaar op. JEV’s display is echter stuk, waardoor hij puur op gevoel de ronde moet afleggen. Desondanks is hij bijna een seconde sneller. De voorlaatste strijd gaat dan tussen Wehrlein en Hughes, waarbij Hughes zich al laatste kwalificeert om de polepositie te bemachtigen.

In het laatste duel van deze Misano E-Prix krijgen Vergne en Hughes dus een laatste kans om de pole bemachtigen. Jean-Éric komt als eerste over de meet met een knappe 1:16.783, maar wederom is het Jake Hughes die net iets beter doet en zo zijn derde polepositie uit zijn carrière beet heeft.

De startvolgorde

 1. Jake Hughes (McLaren)
 2. Jean-Éric Vergne (DS)
 3. Pascal Wehrlein (Porsche)
 4. Nico Müller (Abt Cupbra)
 5. Sam Bird (McLaren)
 6. Stoffel Vandoorne (DS)
 7. Robin Frijns (Envision)
 8. Nick Cassidy (Jaguar)
 9. Jake Dennis (Andretti)
 10. Oliver Rowland (Nissan)
 11. Sérgio Sette Câmara (ERT)
 12. Maximilian Günther (Maserati)
 13. Sacha Fenestraz (Nissan)
 14. Lucas di Grassi (Abt Cupra)
 15. Mitch Evans (Jaguar)
 16. Norman Nato (Andretti)
 17. Sébastien Buemi (Envision)
 18. Dan Ticktum (ERT)
 19. Edoardo Mortara (Mahindra)
 20. Nyck de Vries (Mahindra)
 21. Jehan Daruvala (Maserati)
 22. António Félix da Costa (Porsche)

De tweede Misano E-Prix van het weekend start om 15u03 en is te volgen via Eurosport en RTBF Auvio. De verwachting is dat deze net zo chaotisch zal worden al de race van gisteren.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!