2024 Misano E-Prix: Mitch Evans op polepositie

DoorMatthias Hautekiet

13 april 2024
Mitch Evans - Jaguar TCS Racing - wint de kwalificaties en start zo de 2024 Misano E-Prix vanaf polepositie.

Mitch Evans (Jaguar) zorgt voor een herhaling van de Rome E-Prix vorig jaar. De Kiwi rijdt een uitstekende kwalificatie en zal de 2024 Misano E-Prix starten vanaf polepositie. Jean-Éric Vergne (DS), die eveneens een sterke prestatie levert, start vanaf de tweede stek. Zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne weet zich echter niet te kwalificeren voor de duels en zal starten vanaf de achttiende stek.

De oneven nummers van het rijdersklassement mogen als eerste een poging wagen om zich te kwalificeren voor de duels. Bij de eerste run zijn het Vergne, Wehrlein (Porsche), Günther (Maserati) en Frijns (Envision) die voorlopig doorgaan. Stoffel Vandoorne valt op enkele honderdsten verschil net buiten de belangrijke top vier. Met nog twee minuten te gaan, kiest Rowland ervoor om twee snelle ronden na elkaar te doen. De Nissan-rijder zet een goede derde tijd (1:18.332) neer, maar maakt een inschattingsfout in de laatste bocht van zijn tweede run waardoor hij zijn tijd niet meer weet te verbeteren. Toch kwalificeert hij zich, samen met Vergne, Wehrlein en Günther. Vandoorne eindigt als negende met 1:18.557 en start dus in de achterste helft van het veld voor de race deze middag.

In groep B is Jakes Hughes (McLaren) de snelste rijder van het veld. Al bij de eerste run zet de Brit al een mooie tijd neer. Nick Cassidy (Jaguar), die tijdens de tweede vrije training in de muur eindigde, is de tweede rijder die voorlopig door mag, gevolgd voor Nico Müller (Abt Cupra) en Mitch Evans. Bij de tweede run voor de elf rijders in deze groep is het opnieuw Hughes die de snelste tijd neerzet. Bovendien is hij de enige rijder die onder de grens van 1:18.000 duikt (1:17.864). Samen met hem gaan ook Evans, Bird (McLaren) en Müller door naar de duels van deze 2024 Misano E-Prix.

Bij Andretti krijgen ze de afstelling van de wagens duidelijk niet op orde. Beide rijders hebben heel wat moeite om de controle over hun wagen te behouden. Bovendien werden de eerste drie ronden die Jake Dennis en Norman Nato neerzetten geschrapt doordat de minimale bandendruk niet werd gerespecteerd.

Duels

Tijdens het eerste duel tussen Oliver Rowland en Pascal Wehrlein leveren beide rijders een degelijke ronde af, maar Wehrlein doet dit net niets efficiënter en classificeert zich zo als eerste voor de volgende ronde. In het daarop volgende duel tussen Günther en Vergne legt die tweede geen al te goede ronde af. Bovendien schat de Duitser de voorlaatste bocht van zijn opwarmingsronde verkeerd in, waardoor hij hard over een “banana curb” rijdt. De Maserati-rijder is hierdoor genoodzaakt om zijn kwalificatieronde met enige voorzichtigheid af te leggen. Het verschil tussen Günther en Vergne bedraagt meer dan één seconde. Het derde duel is er eentje tussen Sam Bird en Mitch Evans. Hier is het de Jaguar-rijder die minder nood heeft om de curbs te gebruiken en zo het voordeel haalt. In het vierde en laatste duel van de kwartfinales is Nico Müller geen partij voor Jake Hughes. Hughes vliegt over het circuit en legt met een ronde van 1:16.977 meteen de snelste ronde af tijdens dit weekend.

Tijdens de halve finales zijn het Wehrlein en Vergne die het als eerste tegen elkaar opnemen. Hier lijkt de Porsche-rijder nipt de bovenhand te hebben, maar na een stuurfout in de laatste sector wint Vergne alsnog met 1 tiende van een seconde voorsprong. Het tweede duel is er eentje tussen Evans en Hughes. Ook deze keer is het Jake Hughes die de snelste is in de eerste sectoren, maar ook hij maakt een fout bij het ingaan van bocht elf, waardoor zijn McLaren over de curb vliegt. Evans mag zo alsnog door naar de finale.

De finale voor de 2024 Misano E-Prix gaat het gevecht dus tussen Jean-Éric Vergne en Mitch Evans. Beide heren bewijzen dat ze aan elkaar gewaagd zijn, maar er kan natuurlijk maar één de snelste zijn. Hier is het Evans (1:17.068) die zijn ronde net iets efficiënter aflegt van Vergne (1:17.228), waardoor hij de race van deze middag start vanaf de eerste stek. Dit is bovendien al de achtste polepositie in de Formula E carrière van de Kiwi.

De startvolgorde

 1. Mitch Evans – Jaguar
 2. Jean-Éric Vergne – DS
 3. Pascal Wehrlein – Porsche
 4. Jake Hughes – McLaren
 5. Nico Müller – Abt Cupra
 6. Oliver Rowland – Nissan
 7. Sam Bird – McLaren
 8. Maximilian Günther – Maserati
 9. Nick Cassidy – Jaguar
 10. Robin Frijns – Envision
 11. Sébastien Buemi – Envision
 12. Sacha Fenestraz – Nissan
 13. Norman Nato – Andretti
 14. António Félix da Costa – Porsche
 15. Edoardo Mortara – Mahindra
 16. Lucas di Grassi – Abt Cupra
 17. Dan Ticktum – ERT
 18. Stoffel Vandoorne – DS
 19. Jake Dennis – Andretti
 20. Jehan Daruvala – Maserati
 21. Nyck de Vries – Mahindra
 22. Sérgio Sette Câmara – ERT

De eerste Misano E-Prix van het weekend start iets na 15 uur en is live te volgen via Eurosport en RTBF Auvio.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!