2024 Misano E-Prix: de voorbeschouwing

DoorMatthias Hautekiet

10 april 2024
Welkom bij de 2024 Misano E-Prix, de zesde en zevende ronde van het 2024 ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap © Formula E

Twee weken na de spannende Tokyo E-Prix is het weer zo ver. Het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap begint dit weekend aan zijn Europese onderdeel van het tiende seizoen. Op zaterdag 13 en zondag 14 april wordt in Italië de 2024 Misano E-Prix verreden. Met zowel de zesde als zevende race van het seizoen worden fans meteen ook getrakteerd op een nieuwe double header.

Foto © Formula E

Voor de race van dit weekend laat het kampioenschap het stratencircuit in het zakendistrict voor Rome voor wat het is. Het circuit voldeed niet meer aan de eisen om de snelle Gen3-wagens nog op een veilige manier te laten racen. Het kampioenschap moest dus op zoek naar een nieuwe locatie. Die werd uiteindelijk gevonden in het Misano World Circuit Marco Sioncelli aan de Adriatische kust. Met een lengte van 3,381 kilometer is het meteen ook een van de langste circuits op de kalender dit jaar. Bij de start sprinten te 22 rijders eerst over een lang recht stuk, alvorens de eerste vier bochten aangesneden worden. Daarna komt het veld op het MotoGP-circuit terecht met opnieuw veel lange rechte stukken, drie snelle bochten en lange uitloopzones. Bocht acht en negen zijn dan weer de bochten waar de teams toch even van het gas moeten gaan, waarna opnieuw een snelle sprint naar de finishlijn volgt. Alleen rest de vraag of we echt veel racen zullen zien en geen lange treinen omdat niemand vooraan wil rijden. Het circuit heeft trouwens heel wat weg van dat in Valencia, waar in het najaar de jaarlijkse pre-season testweek wordt gehouden.

Het kampioenschap

Het is al een spannend seizoen geweest tot nu toe. De eerste vijf races van het seizoen kenden vijf verschillende rijders, uit vijf verschillende teams. Hiermee bewijst deze elektrische koningsklasse wederom waarom deze het kijken waard is. Zo konden Wehrlein (Porsche), Dennis (Andretti), Cassidy (Jaguar), Bird (McLaren) en Günther (Maserati) al een overwinnen achter hun naam noteren. De rijders en teams zijn dus enorm aan elkaar gewaagd, wat nu ook duidelijk naar boven komt in het klassement. Bij de start van de 2024 Misano E-Prix is het Pascal Wehrlein die met 63 punten het veld aanvoert. Nick Cassidy volgt met 61 punten op plaats twee. Oliver Rowland (Nissan) en Jakes Dennis staan derde en vierde met respectievelijk 54 en 53 punten. Günther rondt met 48 punten de top vijf af. Stoffel Vandoorne (DS) begint aan zijn raceweekend vanaf plaats dertien (18 punten).

De planning voor dit weekend

De zesde en zevende ronde van het 2024 FIA Formula E Wereldkampioenschap wordt verreden op zaterdag 13 en zondag 14 april. Op vrijdag 12 april is er ook nog een officiële rookie test. Wij zijn alvast aanwezig om u het nieuws heet van de naald te brengen.

 • Vrijdag 12 april
  • 14:30 – 15:00: Rookie Test
  • 17:00 – 17:30: Eerste Vrije Training (YouTube & Eurosport)
 • Zaterdag 13 april
  • 08:00 – 08:30: Tweede Vrije Training (YouTube & Eurosport)
  • 10:20 – 11:43: Kwalificaties (RTBF Auvio & Eurosport)
  • 15:03 – 16:00: 2024 Misano E-Prix, race 1 (RTBF Auvio & Eurosport)
 • Zondag 14 april
  • 08:00 – 08:30: Derde Vrije Training (YouTube & Eurosport)
  • 10:20 – 11:43: Kwalificaties (RTBF Auvio & Eurosport)
  • 15:03 – 16:00: 2024 Misano E-Prix, race 2 (RTBF Auvio & Eurosport)

Normaal zou ook de NXT Gen Cup dit weekend zijn eerste wedstrijd als support serie voor het Formula E kampioenschap krijgen. De samenwerking werd dinsdag echter abrupt beëindigt, zonder een duidelijke reden.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!