Formula E krijgt met NXT Gen Cup een nieuwe support serie

DoorMatthias Hautekiet

9 februari 2024
NXT Gen Cup, Formula E

De Formula E, het wereldkampioenschap voor elektrische formulewagens, krijgt een langverwachte support serie: de NXT Gen Cup. Dit is de eerste elektrische junior toerwagenserie ter wereld met gemengde teams van zowel mannen als vrouwen. Zo geeft de Formula E een nieuwe kans aan jonge talenten in de motorsport.

De NXT Gen Cup is niet de eerste support serie van de Formula E. Van 2018 tot 2020 was er de Jaguar i-Pace eThrophy, waar semiprofessionele rijders en vip-gasten met elkaar raceten. Maar dat kampioenschap stopte na twee seizoenen. Nu is er dus een nieuwe serie, opgezet in Zweden door ex-endurance rijder Fredrik Lestrup. Het kampioenschap bestaat uit 20 rijders, tussen 15 en 25 jaar oud, die in de LRT NXT1 rijden. Dat is een aangepaste MINI Cooper SE, met een gewicht van ongeveer 1.150 kg en een vermogen van 180 pk. Met de ‘push-to-pass’ knop kunnen ze nog 60 pk erbij krijgen. De auto’s hebben een batterij van 30 kWh in een 800 V-systeem.

Het NXT Gen Cup kampioenschap debuteert tijdens de Misano E-Prix op 13 en 14 april. Daarna volgen de Monaco E-Prix, de Berlin E-Prix en de Formula E finale in Londen. Ook vergezellen ze de DTM tijdens twee races op de Norisring en de Hockenheim Ring.

Alberto Longo, medeoprichter en Chief Championship Officer van de Formula E

“We zijn verheugd om de NXT Gen Cup te verwelkomen na hun enorm succesvolle debuut vorig jaar. De toevoeging van een volledig elektrische juniorcategorie aan het Europese deel van onze kalender zal verder bijdragen aan het stimuleren van jong talent, een belangrijk onderdeel van onze sport, en geeft hen de kans om op hetzelfde podium te racen als onze coureurs en teams van wereldklasse.”

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!