Hyundai’s IONIQ 5 N eN1 Cup Car herdefinieert elektrisch racen

DoorRedactie

2 april 2024
Hyundai IONIQ 5 N eN1 Cup Car

Hyundai Motor Company onthulde vandaag de IONIQ 5 N eN1 Cup auto tijdens de officiële ronde voor deelnemende teams aan het aankomende Hyundai N Festival motorsport evenement. Deze unieke elektrische raceauto is gebaseerd op de bekroonde IONIQ 5 N high-performance elektrische auto (EV) en luidt een nieuw tijdperk in voor duurzaam racen.

De IONIQ 5 N eN1 Cup auto maakt gebruik van hetzelfde vermogenselektronicasysteem (PE) als de productie IONIQ 5 N, die beschikt over een sterkere aandrijflijn en een hogere batterijcapaciteit dan het IONIQ 5 basismodel. IONIQ 5 N is de eerste krachtige EV van het merk N met een krachtige acceleratie en een hoog vermogen van maximaal 650 pk en een hoge duurzaamheid voor intensieve circuitritten. Hij combineert vooruitstrevende technologie van Hyundai Motor’s Electric Global Modular Platform (E-GMP), een robuust systeem voor thermisch batterijbeheer en een sterk regeneratief remsysteem.

Net als de bestaande Avante (Elantra) N1-klasse is de IONIQ 5 N eN1 Cup een racewagen van topklasse voor professionele rijders die uitkomen in de N1-klasse, met verbeterde circuitprestaties door gebruik te maken van slicks. De nieuwe eN1-klasse, die dit jaar wordt geïntroduceerd, zal volgens een open reglement functioneren, zodat teams met verschillende bandenproducenten kunnen concurreren zonder beperkt te zijn tot één fabrikant.

De IONIQ 5 N eN1 Cup heeft een vernieuwde bodykit, lage en brede spatborden, bredere wielbanen voor betere handling, meer downforce op de achtervleugels en verbeterde aerodynamische prestaties. Hij is lichter omdat niet-essentiële onderdelen zijn verwijderd om het basisgewicht van de raceauto te verlagen, en heeft gesmede wielen, een FRP-kap en ruiten van polycarbonaat. Toeschouwers kunnen genieten van de opwindende geluiden die worden geleverd door NGB overboost, virtual shift (N e-Shift) en gedifferentieerde en versterkte NAS+ (N Active Sound), waarbij elk raceteam zijn eigen unieke geluid kan ontwikkelen. Voor verbeterde veiligheidsmaatregelen is de IONIQ 5 N eN1 Cup uitgerust met essentiële veiligheidselementen, zoals een rolkooi, racekuipstoelen en veiligheidsgordels. Aanvullende veiligheidsmaatregelen, waaronder o.a. specifieke brandblussers die exclusief bedoeld zijn voor elektrische branden, zijn geïmplementeerd om het hoogste veiligheidsniveau in EV-races te garanderen.

EV-racen is de toekomst

Al meer dan 20 jaar ondersteunt en organiseert Hyundai Motor verschillende racecompetities, te beginnen met het Hyundai Click Speed Festival en het Korea Speed Festival, tot het Hyundai N Festival, dat nu is uitgegroeid tot de grootste one-make raceserie voor professionele rijders in Korea. Net als de bestaande Avante (Elantra) N1-klasse, is de eN1-klasse exclusief voor professionele rijders en is het een racevoertuig waarmee niet op de openbare weg mag worden gereden. De ‘e’ in eN1 verwijst naar de elektrificatie van de raceklasse en benadrukt de toewijding van Hyundai Motor aan duurzaam racen.

Het komende seizoen dient als proefperiode voor EV-races en markeert de eerste introductie van EV-races in het Hyundai N Festival. De eN1 Cup-auto wordt getest en verbeterd in de zware motorsportomgeving in de Proto-fase. Dit seizoen krijgen raceteams, piloten en marshals ook de kans om meer te leren over de EV-racecompetitie en deze verder te ontwikkelen. Bovendien zullen de oplaadinfrastructuur, brandbestrijdingsmaatregelen en noodmaatregelen verder worden ontwikkeld tijdens dit testseizoen.

Het Hyundai N Festival gaat op 27 april van start met de openingsronde op het Inje Speedium. De eN1-klasse heeft zijn officiële training tijdens de openingsronde, gevolgd door 10 races in de vijfde ronde. Het wedstrijdformaat varieert van één-op-één knock-outraces tot traditionele sprintraces, zodat je de verschillende EV-racemethoden goed kunt begrijpen en testen.

(persbericht)

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!