Jaguar TCS Racing rijdt 100ste Formula E-race in Tokio

DoorJens Mommens

26 maart 2024

De allereerste Tokio E-Prix is voor Jaguar TCS Racing de 100e race in het ABB FIA Formula E World Championship sinds 2016. Toen keerde Jaguar terug in de autosport, met het toen derde seizoen van de Formula E. De elektrische raceklasse beleeft inmiddels zijn achtste seizoen.

De afgelopen 99 races is Jaguar TCS Racing uitgegroeid tot een leidende fabrikant en topteam in het volledig elektrische wereldkampioenschap. Het team behaalde een indrukwekkende 36 podiumplaatsen, 13 overwinningen en in totaal 1.139 kampioenschapspunten.

De Tokyo E-Prix is ook de 100e race voor verschillende teamleden van Jaguar TCS Racing, waaronder de Nieuw-Zeelandse coureur Mitch Evans en teamchef James Barclay, die beide vanaf het begin bij het team zijn. Mitch heeft tien overwinningen en 26 podiumplaatsen op zijn naam geschreven – en is daarmee een van de meest succesvolle Jaguar-fabriekscoureurs. Ook werkt Mitch al 100 races lang samen met race-ingenieur Josep Roca.

Ter gelegenheid van de 100e race dragen Mitch en Nick speciale race-overalls met daarop de namen van alle teamleden, winnaars van werknemerscompetities en racepartners. Daarnaast zijn de I-TYPE 6 raceauto’s voorzien van een speciale livery.

De afgelopen acht seizoenen heeft Jaguar TCS Racing geracet om innovatieve elektrische technologieën te ontwikkelen, zowel voor op het circuit als op de weg. Via de Race to Road-strategie draagt het team bij aan de ontwikkeling van toekomstige mobiliteit. Technologie die is getest op het circuit komt direct ten goede aan de nieuwe generatie elektrische Jaguar modellen voor op de weg. Jaguar zal vanaf 2025 een volledig elektrisch merk zijn en dat betekent spannende tijden, zowel buiten het circuit als erop.

De allereerste Japanse E-Prix belooft een topevenement te worden en vindt plaats op de straten rond de Baai van Tokio. Het 2,582 km lange circuit bestaat uit achttien uitdagende bochten, waaronder een veeleisende eerste sector van T1 tot T8. Japan heeft een rijke autosporthistorie en Jaguar TCS Racing kijkt ernaar uit om daar onderdeel van te zijn. Met de eerste Japanse Formula E-race, het allereerste wereldkampioenschap op de iconische straten van Tokio, begint een nieuw hoofdstuk.

Met de Tokio E-Prix keert Jaguar TCS Racing-coureur Nick Cassidy terug naar het land waarin hij de basis legde voor zijn racecarrière. De 29-jarige coureur racete tussen 2015 en 2020 in Japan en is de enige coureur ooit die de prestigieuze Japanse ‘Triple Crown’ won: de titel in de Formula 3, Super Formula en Super GT. Nick kijkt ernaar uit om op deze formidabele prestaties voort te bouwen tijdens de 2024 Tokio E-Prix.

De 2024 Tokio E-Prix gaat op zaterdag 30 maart om exact 07.03 uur Nederlandse tijd (15.03 uur lokale tijd) van start.

DoorJens Mommens

Jens Mommens is een autosportfotograaf met een voorliefde voor Formule E. Hij test regelmatig nieuwe wagens en deelt zijn ervaringen met zijn lezers. Hij is ook een liefhebber van technologie, gaming en smartphones. Hij volgt de laatste trends en innovaties op de voet.

error: Piraterij is een misdrijf!