Lancia maakt comeback met de elektrische Ypsilon

DoorMatthias Hautekiet

14 februari 2024
Lancia maakt een comeback met de nieuwe 100% elektrische Lancia Ypsilon.

Na maanden van speculatie en gelekte informatie heeft Lancia eindelijk het doek gelicht van de langverwachte nieuwe Ypsilon. Als het eerste model van een geplande line-up van minstens drie auto’s, markeert deze stadswagen de heropleving van het iconische merk. De nieuwe Ypsilon belooft een mix van opvallend design en geavanceerde technologieën. Dit alles gemixt met een exclusieve samenwerking die de verwachtingen voor de toekomst hoog houdt.

In België is Lancia even van het toneel verdwenen, maar in thuisland Italië bleef Lancia. Daar verkocht het merk tot gisteren de vorige generatie van de Ypsilon. Met de komst van deze nieuwe, volledig elektrische generatie van de Lancia Ypsilon wil het merk opnieuw Europa gaan veroveren. De wagen deelt hetzelfde platform als de Peugeot e-208 of de Opel Corsa e, maar kreeg een eigen identiteit. Zo heeft de voorkant led-elementen gekregen die samen de letter Y vormen. Daaronder, redelijk ver op de hoeken, plaatste het merk verfijnde koplampen. De achterkant is dan weer gekenmerkt door een nieuwe lichtsignatuur met ronde rode achterlichten. Voor zij die toch nog zouden twijfelen aan het merk, voegde Lancia hun naam in het groot toe op de achterklep. De wagen werd ontworpen met een knipoog naar de iconische en historische modellen als Fulvia, Flavia en Flaminia.

Luca Napolitano, CEO van Lancia

“Lancia neemt als vertrekpunt wat wij als geen ander kennen: Italië, het land waar het merk ruim 117 jaar geleden werd geboren en waaraan het veel van zijn succes te danken heeft. We beginnen met de Ypsilon, de recordbrekende stadsauto die geschiedenis heeft geschreven in het B-segment van ons land. De nieuwe Lancia Ypsilon is de eerste auto van een gloednieuw tijdperk, met een tijdloos design, pure en radicale vormen, hightech en toch gebruiksvriendelijk. Het is een volledig nieuwe auto die het comfort aan boord van Lancia belichaamt, dankzij de aandacht voor de stilistische details en de selectie van materialen en kleuren, allemaal mogelijk gemaakt door de samenwerking met Cassina.
De nieuwe Lancia Ypsilon is de auto die het merk het tijdperk van duurzame mobiliteit binnenleidt.”

Een speciale editie: Edizione Limitata Cassina

De lancering begint met een speciale editie genaamd “Edizione Limitata Cassina”. Deze editie, vernoemd naar het geboortejaar van het merk, is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van Lancia. Slechts 1.906 exemplaren van deze exclusieve Ypsilons zullen beschikbaar zijn. Dat aantal is een knipoog naar het jaar waarin het merk werd opgericht. De samenwerking met Cassina, een gerenommeerde specialist in innovatief interieurdesign, voegt een vleugje verfijning toe aan het interieur van de Ypsilon. Unieke details zoals de “tavolino”, een koffietafelachtig element in de middenconsole, dragen bij aan de luxe uitstraling van deze speciale editie.

Een woonkamer op wielen: Sound Air Light Augmentation

Daarnaast introduceert Lancia binnenin zijn “Sound Air Light Augmentation” (S.A.L.A.) filosofie. Deze benadering transformeert de auto in een verlengstuk van de woonkamer, met nadruk op comfort en welbehagen. Functies zoals klimaatcontrole, interieurverlichting en audio-installatie zijn geoptimaliseerd voor een aangename rijervaring. Het digitale dashboard en infotainmentscherm van 10,25″ bieden een persoonlijk configureerbare interface. Draadloze Apple CarPlay en Android Auto zorgen dan weer voor een naadloze connectiviteit.

Met zijn unieke designdetails en exclusieve samenwerking met Cassina, positioneert Lancia de Ypsilon als het eerste premiummodel in het B-segment van Stellantis. Het fraaie exterieurdesign, geïnspireerd door iconische Lancia-modellen uit het verleden, geeft de Ypsilon een onderscheidende uitstraling. Een krachtige motor van 156 pk perst een autonomie van 403 kilometer uit de 54 kWh (51 kWh bruikbaar) batterij. Daarnaast zit er ook nog een variant met een vierwielaandrijving van 240 pk aan te komen. Niet slecht voor een wagen die iets meer van 1.500 kg weegt.

Toekomstplannen en Belgische aanwezigheid

De lancering van de Ypsilon is slechts het begin van Lancia’s plannen voor de toekomst. Met toekomstige modellen zoals een sportieve HPE-uitvoering en twee grotere modellen gepland voor de komende jaren, staat het merk klaar om zijn aanwezigheid op de markt te versterken. In België zal Lancia starten met tien verkooppunten en dertien servicepunten, met een focus op online bestellingen om aan de verwachte vraag te voldoen. Over de prijs zwijgt het merk voorlopig nog.

Met de onthulling van de nieuwe Ypsilon zet Lancia een belangrijke stap in zijn heropleving, met een combinatie van innovatief design, geavanceerde technologieën en een exclusieve samenwerking die de verwachtingen voor de toekomst hoog houdt.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!