Volvo Cars bouwt innovatiecentrum voor nieuwe mobiliteitstechnologieën

DoorMatthias Hautekiet

9 februari 2024
Volvo Cars in collaboration to establish a mobility innovation centre for emerging technologies

Mobility Innovation Destination Torslanda wordt een zeer gerichte testomgeving voor mobiliteitsontwikkelingen vlak bij hun hoofdzetel in het Zweedse Göteborg. Het initiatief is de volgende stap in hun elektrificatietraject, focust op de ontwikkeling van de volgende generatie elektrische premiumwagens en versterkt hun aanwezigheid van bijna een eeuw in Göteborg.

Dankzij het innovatiecentrum zullen ze nieuwe technologieën kunnen testen in een omgeving ontworpen om de toekomstige samenleving na te bootsen waarin hun auto’s wellicht zullen rijden. In plaats van technologieën zoals draadloos opladen, opladen in twee richtingen en zelfrijdende wagens alleen te ontwikkelen in laboratoria en ontwikkelingscentra, zullen ze de innovaties ook kunnen testen, valideren en toepassen in een stadsomgeving. Naast nieuwe gebouwen en voorzieningen voor technische, test- en materiaaldoeleinden wil de Volvo Cars-campus in Torslanda (Göteborg) ook uitbreiden met start-ups en vestigingen van zakenpartners

Jim Rowan, CEO van Volvo Cars

“Via dit initiatief willen we een ecosysteem creëren om de mobiliteit van de toekomst te ontwikkelen. Niet alleen wagens, maar ook de technologie binnenin en de infrastructuur eromheen: alles samen. Het is onze ambitie om baanbrekende technologie te ontwikkelen, talent aan te trekken uit heel de wereld en de handen in elkaar te slaan met andere vooraanstaande ondernemingen.”

De volgende stap in het creëren van de nieuwe Mobility Innovation Destination Torslanda is het bouwen van gebouwen voor moderne kantoren aan de overkant van de weg van de bestaande campus. De bouw zal doorgaan dankzij een kosteneffectieve samenwerking tussen Volvo Cars en vastgoedontwikkelaars Vectura Fastigheter en Next Step Group. De nieuwe locaties zullen ook cruciaal zijn om hun bestaande strategische ambities waar te maken om 100% elektrisch te worden tegen 2030 en een leider te zijn op het vlak van nieuwe technologie en duurzame mobiliteit in de sector.

Ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen

De duurzaamheidsdoelstellingen van het project zijn ambitieus. De eerste nieuwe constructie van 25.000 vierkante meter is uitsluitend bestemd voor Volvo Cars en is een hybride constructie van hout, die de koolstofvoetafdruk met 15 procent verlaagt in vergelijking met een traditioneel frame van staal en beton. De start van de werken is gepland voor het tweede kwartaal van 2024 en het eerste gebouw moet worden opgeleverd tegen 2026, mooi op tijd voor de honderdste verjaardag van Volvo Cars in 2027.

Volgens de huidige plannen zal de campus ook worden opgenomen in een uitbreiding van de Green City Zone. Dat is de zone waar de stad Göteborg samen met Volvo Cars en andere bedrijven, wetenschappers en partners nieuwe technologie kan testen voor zowel voertuigen als infrastructuur, om tegen 2030 uitstootvrij vervoer mogelijk te maken. Via dit initiatief willen ze de band met andere innovatiecentra voor mobiliteit in de stad versterken en de technische capaciteiten van de campus in Göteborg verder opvoeren.

Het kloppend hart van Volvo Cars Göteborg

De zone heeft een duidelijke technische focus: naast een recent geopend testcentrum voor software zijn hier ook een productievestiging, een designcentrum en test- en ontwikkelingsvoorzieningen aanwezig, met een proeffabriek, een batterijlaboratorium, windtunnels en een veiligheidscentrum met laboratoria voor crashtests. Er wordt tevens gebouwd aan een batterijfabriek van Novo, een joint venture met Northvolt.

In 2022 kondigde Volvo Cars ook aan dat ze 10 miljard Zweedse kronen zullen investeren in de fabriek in Torslanda voor de productie van volledig elektrische auto’s van de volgende generatie, inclusief de introductie van mega-gieten van aluminium carrosseriedelen, een nieuwe batterij-assemblagefabriek en volledig gerenoveerde lak- en eindassemblagewerkplaatsen.

(persbericht)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!