Dakar Rally: Carlos Sainz (Audi) wint Dakar Rally voor de vierde keer

DoorMatthias Hautekiet

19 januari 2024
Carlos Sainz (ESP) en Lucas Cruz (ESP) van Team Audi Sport winnen met hun elektrische Audi RS Q e-tron de 2024 Dakar Rally op 19 januari, 2024 // Audi Sport //

De winnaar van de 46e editie van de Dakar Rally is bekend. Niemand minder dan Carlos Sainz mag de gouden medaille in ontvangst nemen. Sainz reed een uitstekende rally in zijn elektrische Audi RS Q e-tron en kan nu genieten van een welverdiende overwinning.

Foto © Audi Sport

De 46e editie van de Dakar Rally was wederom een waar spektakel. Twaalf etappes lang streden de rijders om de felbegeerde titel van Dakar winnaar. Vandaag is de strijd dan eindelijk beslist. Carlos Sainz mag zich voor de vierde keer winnaar noemen van de Dakar Rally. De Spanjaard eindigde de etappe van gisteren met een voorschot van 1 uur en 26 minuten op zijn achtervolger Guillaume de Mevius en 1 uur en 36 minuten op Sébastien Loeb. De strijd tussen Loeb en Sainz was bijzonder hevig en het duo zag het tijdsverschil deze week verkleinen naar amper 13 minuten. Loeb had gisteren echter te kampen met pech en verloor zo meer dan een uur op de koploper. De Spanjaard moest vandaag dus enkel de wedstrijd zien uit te rijden, zonder veel technische problemen.

Dit betekent dat als je hard werkt en in jezelf gelooft, als je een goed team en goede mensen om je heen hebt, het werk altijd loont. Deze wagen is zo speciaal, het is zo moeilijk om ermee om te gaan, het is zo lastig geweest om het te doen slagen. Om nu te finishen en deze race te winnen, nou, ik ben zo blij voor Audi. Ik denk dat de energie voortkomt uit de passie die ik heb. Je moet natuurlijk in jezelf geloven, geloven dat je nog steeds kunt rijden en achter de schermen is er ook veel werk verzet. Om hier op mijn leeftijd (61 jaar, nvdr.) te zijn en op dit niveau te blijven, moet je van tevoren veel werken. Het komt niet zomaar. Het laat zien dat als je hard werkt, het meestal loont. Op dit moment wil ik genieten van deze overwinning en ik zal de komende weken nadenken over mijn toekomst. We zullen zien wat er in de toekomst gebeurt. Ik denk dat gisteren een belangrijke dag was voor de overwinning, maar het was al van bij het begin heel belangrijk. Zoals ik al zei, waren er veel favorieten, maar zoals altijd in de Dakar wordt er iemand opgehouden door problemen en vanaf de tiende plaats kun je naar de negende, achtste, zevende enzovoort gaan. Ik denk dat we een heel goed tempo hebben gereden. We hadden een goede strategie en goede ondersteuning van het team.

Carlos Sainz, Team Audi Sport

Team Audi Sport verlaat Dakar Rally op een hoogtepunt

Carlos Sainz legt 2024 Dakar Rally af in 48 uur, 15 minuten en 18 seconden. Onze landgenoot Guillaume de Mevius is tweede geworden (+1u 20′ 25″). Loeb eindigt als derde, op 1 uur 25 minuten en 12 seconden van Sainz die zich officieel dé winnaar van de Dakar Rally mag noemen. Mattias Ekström en Stéphane Peterhansel, de twee andere rijders van Team Audi Sport, werden 48ste en 55ste. Beide rijders kenden een succesvolle start, maar verloren aan het begin van deze week veel tijd door lekke banden en technische problemen. Daarom werd beslist om over te schakelen op “team work”, waarbij Ekström en Peterhansel waar mogelijk Sainz hielpen om deze rally te winnen. Een positief einde dus aan Audi dat de Dakar Rally na deze editie zal verlaten om zich te focussen op een F1-entree.

Om af te sluiten willen we nog even herhalen dat u nog tot zondag 21 januari kans maakt om een Lego® Technic Audi RS Q E-tron te winnen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!