2024 Mexico E-Prix: Wehrlein pakt eerste polepositie van het seizoen, Vandoorne P8

DoorMatthias Hautekiet

13 januari 2024
Pascal Wehrlein (Porsche) - Mexico E-Prix © Porsche FE Team

Pascal Wehrlein (Porsche) start het tiende Formula E seizoen goed. De Porsche-rijder wist keer op keer goede tijden neer te zetten tijdens de kwalificaties en start zo op polepositie. Het is zijn eerste pole sinds de 2022 Monaco E-Prix. Sébastien Buemi (Envision) vult de eerste startrij verder aan. Stoffel Vandoorne (DS) start vanaf plaats acht na een gridstraf.

Foto © Porsche FE Team

In Groep A is het Stoffel Vandoorne die tijdens de eerste run de snelste tijd neerzet (1:14.769). Hij is bijna een hele seconde sneller van Edoardo Mortara (Mahindra). Bij een volgende poging wordt het veld grondig doorheen geschud. Uiteindelijk is het Robin Frijns die de snelste tijd (1:13.807) weet neer te zetten. De Envision-rijder zal zich zijn overstap niet beklagen. Vandoorne volgt met 1:13.848. Nick Cassidy (Jaguar) en Pascal Wehrlein (Porsche) zijn de twee andere rijders die door gaan naar de duels. Het contrast met vorig jaar kan niet groter zijn voor Lucas di Grassi (Abt Cupra). De Braziliaan startte vorig jaar nog op pole, maar zal het dit jaar moeten doen met een plek op de voorlaatste rij. Hij eindigt de sessie tegen de TECPRO barrier met weinig schade.

Ook in Groep B is het DS die als eerste een tijd neerzet. Jean-Éric Vergne zakt echter al snel weg in het veld naarmate de sessie vordert. Uiteindelijk zijn het Maximilian Günther (Maserati), Jake Hughes (McLaren), Sébastien Buemi en Mitch Evans (Jaguar) die door mogen naar de duels. Regerend wereldkampioen Jake Dennis haalde in de laatste minuut nog een paarse eerste sector, maar verremde zich in bocht vijf. De Andretti-rijder staakt zijn poging en keert rustig terug naar de pitstraat.

Duels

In het eerste duel tussen Nick Cassidy en Stoffel Vandoorne maakt onze landgenoot enkele schoonheidsfoutjes in de eerste twee sectoren, maar weet zich te herpakken in de derde. Desondanks verloor hij te veel tijd en is het Cassidy die doorgaat naar de halve finale. Vandoorne zijn tijd is goed voor plaats zeven, maar een gridstraf doet hem nog een plaats zakken. In het volgende duel had Pascal Wehrlein dan weer veel geluk. Niet dat hij het nodig had met een tijd van 1:13.492. Tijdens het duel met Robin Frijns ging die laatste zijn fast lap in met te veel snelheid. Hierdoor miste de Nederlander de eerste bocht en komt hij in het gras terecht. Wehrlein wint daarna nog de duels met Cassidy en Buemi.

Voorlopige startvolgorde

 1. Pascal Wehrlein (Porsche)
 2. Sébastien Buemi (Envision)
 3. Maximilian Günther (Maserati)
 4. Nick Cassidy (Jaguar) – gridstraf 1 plaats (incl.)
 5. Mitch Evans (Jaguar) – gridstraf 1 plaats (incl.)
 6. Jake Hughes (McLaren)
 7. Robin Frijns (Envision)
 8. Stoffel Vandoorne (DS) – gridstraf 1 plaats (incl.)
 9. Sacha Fenestraz (Nissan)
 10. Jean-Éric Vergne (DS)
 11. Sam Bird (McLaren)
 12. Nico Müller (Abt Cupra)
 13. Norman Nato (Andretti)
 14. Jake Dennis (Andretti)
 15. Edoardo Mortara (Mahindra)
 16. António Félix da Costa (Porsche)
 17. Jehan Daruvala (Maserati)
 18. Sérgio Sette Câmara (ERT)
 19. Lucas di Grassi (Abt Cupra)
 20. Oliver Rowland (Nissan)
 21. Dan Ticktum (ERT)
 22. Nick de Vries (Mahindra)

De 2024 Mexico City E-Prix start om 21u03 en is live te volgen bij Eurosport of via RTBF Auvio.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!