Hyundai presenteert hun eerste elektrische luchttaxi op CES

DoorJens Mommens

10 januari 2024

Supernal, een bedrijf dat onderdeel is van de Hyundai Motor Group, heeft een nieuw prototype van zijn elektrische luchttaxi onthuld. Het bedrijf wil later dit jaar beginnen met de testvluchten van deze ‘air taxi’, die een vliegende taxi moet worden.

Supernal ontwikkelt een elektrisch vliegtuig dat verticaal opstijgt en landt. Het bedrijf wil eind dit jaar de eerste testvluchten uitvoeren met de nieuwe S-A2, die een certificering in de VS nodig heeft om te kunnen dienen als een vliegende taxi. Supernal wil in 2028 klanten kunnen verwachten voor zijn diensten, volgens topman Shin Jaiwon tijdens de techbeurs CES 2024 in Las Vegas.

Hyundai gaat hiermee actief zijn op de markt van eVTOL’s: elektrische vliegtuigen die een hybride tussen helikopter en vliegtuig zijn. Meerdere grote bedrijven uit de luchtvaart en auto-industrie werken aan dit soort vliegende taxi’s, die later dit jaar worden getest in Parijs rond de Olympische Spelen. Hyundai wil niet achterblijven en stelt zich ook voor op deze nieuwe markt.

De nieuwe S-A2 van Supernal heeft acht rotors en werkt op batterijen. Het bedrijf zegt dat het ‘stil, efficiënt en emissievrij’ moet zijn. Het vliegtuig kan vier passagiers vervoeren. “De unieke volledig kantelbare rotorconfiguratie vermindert de complexiteit en maximaliseert de efficiëntie. We bouwen het om te voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen voor de commerciële luchtvaart”, zegt Supernal.

Voor de batterijen kijkt het bedrijf naar technieken zoals lithium-metaal en solid-state, zegt topman Shin tegen Bloomberg: “We werken ook aan andere chemie om ervoor te zorgen dat we kunnen profiteren van de meest geavanceerde batterijtechnologie”.

Het Zuid-Koreaanse Hyundai heeft in de afgelopen twee jaar bijna 1 miljard dollar in Supernal geïnvesteerd, dat zijn hoofdkantoor heeft in Californië. De eerste uitrol zal dan plaatsvinden in de VS. Daarna worden de diensten naar Europa en Azië uitgebreid.

DoorJens Mommens

Jens Mommens is een autosportfotograaf met een voorliefde voor Formule E. Hij test regelmatig nieuwe wagens en deelt zijn ervaringen met zijn lezers. Hij is ook een liefhebber van technologie, gaming en smartphones. Hij volgt de laatste trends en innovaties op de voet.

error: Piraterij is een misdrijf!