Dakar Rally: Al-Attiyah triomfeert in vijfde etappe, Peterhansel speelt slim spel

DoorMatthias Hautekiet

10 januari 2024
Mattias Ekstrom (SWE) and Emil Bergkvist (SWE) of Team Audi Sport race during stage 05 of Rally Dakar 2024 from Al Hofuf to Shubaytah, Saudi Arabia on January 10, 2024 // Red Bull Content Pool //

Nasser Al-Attiyah (Nasser Racing) heeft de vijfde etappe van de 2024 Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Qatari legde de 188 kilometer lange proef, de kortste van dit jaar, af in 1 uur, 37 minuten en 25 seconden. Hij bleef daarmee vier wagens van Overdrive Racing voor. Guerlain Chicherit en Juan Cruz Yacopini staan mee op het podium.

Foto © Red Bull Content Pool

Al-Attiyah domineerde de hele etappe en zette de snelste tijd neer. Hij neemt zo de tweede plaats in het algemeen klassement over van Carlos Sainz (Audi). De Spanjaard werd pas 28ste op 9 minuten en 2 seconden van de winnaar en zakte naar de derde plaats in de stand. Voor de monsteretappe die de komende twee dagen op het programma staat, is dit geen slechte zaak.

De eerste Audi was die van Mattias Ekström, die achtste werd (+5′ 16″). De Zweed staat nu vierde in het algemeen klassement op 22 minuten en 58 seconden van de leider. Die leider is nog steeds Yazeed Al Rajhi, die met zijn Overdrive Racing de schade beperkte. De Saoediër werd zesde op 3 minuten en 51 seconden en behield zo een voorsprong van 9 minuten en 3 seconden op Al-Attiyah in het klassement.

Audi speelt tactisch spel

De verrassing van de dag kwam echter van Stéphane Peterhansel, de recordhouder van de Dakar Rally met 14 eindzeges. De Fransman zette een dertigste tijd neer op 9 minuten en 16 seconden, maar dat was deels een bewuste keuze. Hij verloor bijna 7 minuten in de laatste 40 kilometer, waarvan 5 door expres stil te staan. Hij deed dat om een strategisch voordeel te halen voor de volgende etappe, die een heuse marathon van 48 uur wordt. Niemand wilde dus als eerste starten, want een verdere startplaats zorgt ervoor dat je kan bouwen op de sporen van je voorligger. Carlos Sainz doet net hetzelfde hoopt er morgen voordeel uit te halen.

We zijn even gestopt. Ik weet niet of dit de juiste strategie is geweest, dat zullen we over twee dagen zien, maar we wilden niet vooraan starten.

Carlos Sainz

48 uur in de woestijn

Peterhansel stijgt van de achtste naar de zesde plaats in het algemeen klassement en heeft een uitstekende startpositie voor de marathonetappe, die morgen en overmorgen plaatsvindt. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Dakar Rally dat er een etappe van 48 uur wordt gereden. In totaal moeten de rijders een afstand van 572 kilometer afleggen. Onderweg zijn er verschillende bivakpunten opgezet. Voor 16 uur mogen ze zelf kiezen waar ze de nacht zullen doorbrengen. Daarna zijn ze verplicht om te stoppen bij de eerstvolgende op hun route. Vrijdag om 7 uur gaat de wedstrijd terug van start. Daarna volgt een rustdag in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië.

Tenslotte willen we nog even herhalen dat u gedurende de volledige Dakar Rally kans maakt om een Lego® Technic Audi RS Q e-tron te winnen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!