Dakar Rally: Audi wint tweede etappe en leidt algemeen klassement

DoorMatthias Hautekiet

7 januari 2024
Stephane Peterhansel (FRA) and Edouard Boulanger (FRA) of Team Audi Sport race during stage 01 of Rally Dakar 2024 from Al Ula to Al Henakiyah, Saudi Arabia on January 06, 2024 © Red Bull Content Pool //

Stéphane Peterhansel (Audi) heeft de tweede etappe van de Dakar Rally gewonnen. De Audi-rijder legde de afstand van 463 kilometer af in 3 uur, 54 minuten en 40 seconden. In het algemeen klassement bij de wagens neemt Carlos Sainz (Audi) dan weer de leiding over van Guillaume de Mevius. Zo domineert Team Audi Sport beide klassementen na dag twee van de Dakar Rally.

Foto © Red Bull Content Pool

Voor de tweede etappe van de Dakar Rally moesten de rijders een afstand van 463 kilometer tussen Al Henakiyah en Al Duwadimi afleggen. Guillaume de Mevius (Toyota – Overdrive), die gisteren de eerste etappe op zijn naam schreef, had er geen al te slechte poging opzitten, maar zijn tijd was niet genoeg om vandaag opnieuw bovenaan te staan. De Belg eindigt negentiende met een tijd van 4 uur, 21 minuten en 18 seconden (+ 26′ 43″). Hierdoor zakt hij in het algemeen klassement terug naar plaats vijf (+ 7′ 44″).

Stéphane Peterhansel, een man met een missie

Stéphane Peterhansel had vandaag een duidelijke missie. Waar hij gisteren nog als 26e eindigde, door enkele lekke banden, zette hij vandaag meteen de toon. De Fransman noteerde de ene na de andere snelle tijd tussen de verschillende meetpunten en haalt zo zijn 50ste etappezege (bij de wagens) uit zijn carrière binnen. Hij evenaart zo het record van Ari Vatanen en wordt niet voor niets Mr. Dakar genoemd. In totaal heeft de man al 83 etappezeges achter zijn naam staan (33 bij de motoren) Al had het niet veel gescheeld of Sébastien Loeb (Bahrain Raid Xtreme) had die overwinning binnengehaald. De negenvoudig WRC-kampioen kwam immers slechts 29 seconden trager binnen.

De lat lag erg laag, want gisteren was een absolute ramp. Vandaag zetten we een fatsoenlijke tijd neer en hadden we plezier in de cockpit, met mooie sporen en duinen in de ochtend. Geen lekke banden vandaag, ook geen navigatieblunders, dus het was een goede etappe. Gisteren was een tegenvaller omdat ik er niet achter kwam hoe ik op stenen moest rijden. Het was een eigenaardige etappe en alles kwam verkeerd uit…

Stéphane Peterhansel

Ook de andere twee Audi’s kenden een goede tweede etappe. Matthias Ekström zette een zevende tijd (4u 10′ 36″) neer. Carlos Sainz volgt op plaats acht (4u 11′ 55″) en komt zo aan de leiding te staan in het algemeen klassement. Ekström staat momenteel zesde. Met ook Peterhansel op plaats negen zit het ganse Team Audi Sport binnen de top tien.

Morgen rijden de teams van Al Duwadimi naar Al Salamiya. De derde etappe wordt met een afstand van 438 kilometer wederom een stevige luit. Tijdens de ‘marathon stage’ moeten de rijders rekening houden met heel wat zand, stenen en duinen. Heel wat kans dus op schade aan hun wagen. Hopelijk voor hen valt die schade goed mee, gezien ze bij aankomst in Al Salamiya slechts twee uur krijgen om te sleutelen.

Tenslotte willen we nog even herhalen dat u gedurende de volledige Dakar Rally kans maakt om een LEGO® Technic Audi RQ Q e-tron te winnen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!