Belg Guillaume de Mevius wint eerste etappe Dakar Rally, Sainz (Team Audi Sport) wordt tweede

DoorMatthias Hautekiet

6 januari 2024
Carlos Sainz (ESP) and Lucas Cruz (ESP) of Team Audi Sport race during stage 01 of Rally Dakar 2024 from Al Ula to Al Henakiyah, Saudi Arabia on January 06, 2024 // Red Bull Content Pool //

We mogen fier zijn als Belg. Onze landgenoot Guillaume de Mevius heeft de eerste etappe bij de auto’s van de Dakar Rally gewonnen. De Mevius was geen topfavoriet, maar wist toch met zijn Toyota Hilux de finishlijn als eerste te bereiken. Calros Sainz (Team Audi Sport) volgt op plaats twee.

De start van de 2024 Dakar Rally verliep verwarrend. Brian Baraganath die als eerste mocht starten, kwam niet opdagen waarna Lionel Baud de wedstrijd mocht openen. Maar 200 meter verder liep het al mis toen de Toyota een toeschouwer raakte. Die kreeg ter plaatse de nodige zorgen en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. De race werd hierdoor voor een uur stilgelegd, nog voor deze goed en wel was begonnen. Eens de ASO tevreden is met nieuwe veiligheidsmaatregelen kunnen de rijders beginnen aan hun tocht van Al’Ula naar Al Henakiyah, goed voor 414 kilometer. Bij de eerste drie meetpunten is het Matias Ekström (Audi), de winnaar van de proloog van gisteren, die het voortouw neemt. De Zweed bewijst wat de Audi RS Q e-tron waard is. Toch krijgt toch weerstand van zijn teamgenoot Carlos Sainz en onze landgenoot Guillaume de Mevius (Overdrive Racing – Toyota).

We hadden één lekke band, toen een tweede lekke band en daarna nog een derde. Als je drie lekke banden hebt en maar twee reserveonderdelen, dan is het bereiken van de finish een reden om blij te zijn.

Carlos Sainz, Team Audi Sport

Waar Sainz bij het eerste meetpunt nog op tweeënhalve minuut achterstand ligt op Ekström, is dat na 225 kilometer al geslonken naar slechts één minuut. De Spanjaard neemt 50 kilometer de leiding over van zijn teamgenoot nadat deze in de problemen raakte en zo bijna zes minuten verloor. Ondertussen blijft de Mevius het duo goed volgen en weet hij in de slotfase naar de leiding door te stoten. De Belg legt de eerste etappe af in 4 uur, 35 minuten en 59 seconden. Sainz volgt op 1 minuut en 44 seconden achterstand. Ekström zakt weg naar het einde van de top tien (+14:20). Stéphane Peterhansel eindigt als 24ste (+32:15).

Artikel gaat verder onder de video

Morgen zoeken de rijders de duinen tussen Al Henakiyah en Al Duwadimi op in de tweede etappe. Na 30 kilometer van beruchte duinen volgen snelle paden. Met een totale afstand van 463 kilometer wordt het opnieuw een lange dag in de woestijn.

Tenslotte willen we nog even herhalen dat u gedurende de volledige Dakar Rally kans maakt om een LEGO® Technic Audi RQ Q e-tron te winnen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!