Volvo onderzoekt vehicle-to-grid opties

DoorRedactie

4 november 2023

Elektrische auto’s zijn een belangrijke stap op weg naar een duurzamere samenleving, maar de auto’s en accu’s kunnen zoveel meer dan alleen uitlaatgassen elimineren. Zo hebben stationaire elektrische auto’s de potentie om huizen en apparaten van stroom te voorzien of zelfs stroom terug te leveren aan het energienet.

Om dat potentieel te benutten en de overgang naar een slimmer, duurzamer en efficiënter energienet te ondersteunen, lanceert Volvo nu Volvo Cars Energy Solutions. Dit is een volledig nieuwe business unit die technologieën en diensten op het gebied van energieopslag en opladen aanbiedt die de verbindende factor vormen tussen Volvo-auto’s, het leven van Volvo-klanten, efficiënt gebruik van energie en de maatschappij in het algemeen.

Samen met Göteborg Energi Nät AB, het lokale netwerkbedrijf in Volvo’s Zweedse thuisstad Göteborg, lanceert de organisatie nu een van de eerste vehicle-to-grid (V2G) pilotprogramma’s met als doel het testen van dergelijke V2G-technologieën op het lokale energienetwerk en in de thuisomgeving van klanten. De pilot maakt bewust gebruik van een laaggeprijsde AC wallbox, omdat dit zal helpen de brede toepassing van de technologie te versnellen.

Voldoende reservecapaciteit 

Omdat Volvo tegen 2030 een volledig elektrisch autobedrijf wil zijn, brengt de organisatie de komende jaren miljoenen elektrische Volvo’s op de weg. Volvo’s ingenieurs hebben berekend dat de totale accucapaciteit van die vloot halverwege het decennium ongeveer 50 GWh bijdraagt. Hoewel deze auto’s elk jaar enkele TWh aan elektriciteit zullen verbruiken, is dit energieverbruik flexibel en mogelijk op elk moment in de tijd via slim opladen.

Tegelijkertijd blijkt uit gegevens van de Volvo-vloot dat de gemiddelde dagelijkse rit in Europa minder dan 10 kWh verbruikt, terwijl 90 procent van alle dagelijkse ritten minder dan 20 kWh kost. Dit betekent dat er voldoende reserveaccucapaciteit overblijft die voor andere doeleinden kan worden gebruikt, met de mogelijkheid van zowel financiële voordelen voor Volvo-klanten als aanzienlijke klimaatvoordelen.

Slechts het begin

V2G is slechts een van de technologieën die Volvo ziet als onderdeel van het ecosysteem onder de vlag van Volvo Cars Energy Solutions. De organisatie kijkt ook naar vehicle-to-home (V2H) producten waarmee energie teruggestuurd kan worden naar het huis en energierekeningen verlaagd kunnen worden, evenals vehicle-to-load (V2L) diensten waarbij de accu van elektrische auto’s kampeerspullen van stroom voorziet of elektrische fietsen oplaadt.

Na verloop van tijd verwacht Volvo dat Volvo Cars Energy Solutions elk jaar aanzienlijke nieuwe inkomsten genereert uit energie gerelateerde producten en diensten, evenals uit nieuwe producten die voorheen niet door Volvo Cars werden aangeboden. Op die manier zal Energy Solutions waarde toevoegen aan Volvo’s kernactiviteiten, het dagelijks leven van Volvo-klanten en het milieu.

(persbericht)

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!