Valencia testweek verder uitgesteld

DoorMatthias Hautekiet

25 oktober 2023

Anderhalve dag nadat er brand uitbrak tijdens de testweek in Valencia komt de organisatie eindelijk met een statement. Eerder werd al de track-actie op de tweede dag geschrapt. Nu lijkt het erop dat we ook de derde dag weinig tot geen actie zullen zien.

Foto © Momenol Images / Jens Mommens

Om menig criticaster van dit elektrische wereldkampioenschap voor te zijn, willen we benadrukken dat de batterijbrand van gisteren het eerste incident in tien jaar Formula E is. De stelling dat elektrische wagens onveilig zouden zijn, is dus onzin. Als er iets is wat de Formula E bewezen heeft, is het wel dat elektrisch rijden en bij uitbreiding racen veilig is. Tot op heden hebben nog de FIA, nog de FE-organisatie gecommuniceerd over de oorzaak van het incident. Het enige wat we nu weten, is dat er een brand uitbrak en dat de oorzaak nog wordt onderzocht.

Het kampioenschap liet gisteren al weten de mogelijkheid te onderzoeken om ook van de donderdag een testdag te maken. Oorspronkelijk was die bedoelt als ‘content creatie’-dag voor de teams, maar zij maakten al gebruik van de vrije dag op woensdag om hun beelden te schieten. Alvast zeker is dat we op donderdagochtend geen actie op het circuit zullen zien. Later deze avond volgt een nieuwe meeting tussen de teams, de FIA en de organisatie. Daar wordt het vervolg of een eventueel uitstel van de test besproken. Mogelijk krijgen we in de namiddag een vervolg van de test, maar de kans is groot dat ook deze uitgesteld zal worden. Als de test toch zal doorgaan, komt de verplichte rookiesessie alvast te vervallen.

UPDATE (20u10): de tests worden opnieuw hervat om 14 uur op donderdag. De officiële beslissing volgt morgen om 11 uur.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!