Nissan onthult Hyper Force Concept car

DoorJens Mommens

25 oktober 2023

Nissan heeft op de Japan Mobility Show de Nissan Hyper Force onthuld, de laatste in de serie van vijf innovatieve conceptauto’s. In de aanloop naar het Japanse evenement onthulde Nissan in de maand oktober iedere week een ‘Hyper’-concept, waarmee het merk zijn visie demonstreert ten aanzien van toekomstige behoeften en levensstijlen en hoe het daarop inspeelt om het leven van klanten te verrijken.


“De vijf conceptauto’s die op de Japan Mobility Show worden tentoongesteld, symboliseren de toekomst en belichamen onze bedrijfsmentaliteit ‘durven doen wat anderen niet doen’. We hebben onze EV-innovaties verder ontwikkeld en zijn verder gegaan dan mobiliteit om een duurzamere wereld te creëren. De EV-conceptauto’s symboliseren de toekomst van een schonere, veiligere en meer inclusieve wereld voor iedereen, zonder concessies te doen aan passies en dromen. Door de kracht van innovatie creëert Nissan een toekomst waarin iedereen kan genieten van mobiliteit.”

Makoto Uchida, President en CEO van Nissan

Nissan Hyper Force: baanbrekende hyper-EV

De volledig elektrische, high-performance supercar is ontwikkeld om ultiem rijplezier te combineren met uitstekende milieuprestaties en comfort voor dagelijks gebruik. De elektrische aandrijflijn maakt gebruik van een solid-state batterij met een optimale gewichtsbalans en levert een vermogen tot 1.000 kW voor een uiterst snelle acceleratie. Innovatieve aerodynamica voor een hoge neerwaartse druk, geavanceerde e-4ORCE vierwielaandrijving en een lichtgewicht carrosserie met hoogwaardig carbon beloven verbeterde prestaties op bochtige wegen en het racecircuit.

Het exterieurdesign met krachtige proporties biedt een mix van strakke lijnen en fraaie rondingen die naadloos overgaan in een gedurfde geometrie die de onderliggende prestaties weerspiegelt. In het gehele ontwerp zijn elementen verwerkt als eerbetoon aan de high-performance modellen van Nissan, zoals de verlichting voor en achter.

Het exterieur is ontwikkeld in samenwerking met het NISMO-raceteam en staat garant voor uitstekende aerodynamische prestaties. De uit twee lagen bestaande aerodynamische structuur onder de motorkap zorgt niet alleen voor optimale downforce, maar ook voor hoge koelprestaties. Ondertussen zorgt de achterste diffusor met twee niveaus* voor een optimale luchtstroom onder de auto. Ook zijn de voorspoilers, het omklapbare voorspatbord en de uiteinden van de achtervleugel voorzien van een unieke, actieve aerodynamicafunctie. Een nieuw ontwikkelde plasma-actuator onderdrukt het loskomen van lucht om grip te maximaliseren en de opwaartse beweging van het binnenste wiel in bochten te minimaliseren.

Twee rijmodi, twee benaderingen van plezier

Deze conceptauto beschikt over twee rijmodi: ‘R’ (racen) en ‘GT’ (grand touring). De grafische gebruikersinterface verandert van kleur en weergave op basis van de gekozen modus en is ontworpen om direct noodzakelijke informatie voor de bestuurder weer te geven, afhankelijk van de rijomstandigheden. Deze grafische weergave is het resultaat van de samenwerking met Polyphony Digital Inc.

In de R-modus licht de cabine rood op en ontstaat er een intuïtieve cockpit rond de bestuurder om de concentratie te bevorderen. Panelen op het dashboard strekken zich uit naar de zitruimte om het cockpitgevoel te versterken. Ondertussen tonen vier satellietschermen rond het stuur de grip en temperatuur van de banden, de luchtdruk, de temperatuur van de remrotor, de vermogensverdeling en andere informatie die van grote waarde is tijdens het racen.

In de GT-modus licht het interieur blauw op, terwijl de schermen rond het stuur wegschuiven en worden gecombineerd. Hiermee ontstaat een meeslepende ervaring met een eenvoudigere infotainmentinterface, inclusief instellingen voor de airconditioning, audio, ophanging en stabilisator voor een comfortabele rijervaring. De wielophanging en stabilisatoren zijn de eerste in hun soort die tijdens het rijden eenvoudig via het beeldscherm kunnen worden ingesteld.

De voorstoelen zijn gemaakt van zeer stijve, lichtgewicht koolstofvezel met vierpuntsgordels die ook comfortabel zijn voor lange afstanden. Veiligheid speelt een cruciale rol bij deze conceptauto. Dankzij de geavanceerde autonome aandrijving met ‘hyper LIDAR’ en sensoren die zijn afgestemd op sportief rijden, is het voertuig ontworpen om een hoog veiligheidsniveau te garanderen, zowel op de openbare weg als op het circuit.

Voor het besturen in de echte of virtuele wereld

De aantrekkingskracht van de Nissan Hyper Force wordt verder vergroot dankzij augmented reality (AR) en virtual reality (VR) waarmee het mogelijk is om ook in een virtuele wereld te rijden. Als de auto stilstaat, kan de bestuurder met een speciale VR-helm met een dicht vizier een virtuele rij- en race-ervaring beleven, zelfs met onlinewedstrijden tegen de klok.

De Nissan Hyper Force betekent een fundamentele verandering in de wereld van high-performance modellen en speelt in op de steeds evoluerende voorkeuren van milieubewuste klanten. Met zijn milieuvriendelijke aandrijving, elektrificerende prestaties en geavanceerde veiligheidsuitrusting vertaalt hij Nissans visie op een volledig elektrische, high-performance supercar van de volgende generatie.

Nissan op de Japan Mobility Show 2023

De Nissan Hyper Force wordt op de Japan Mobility Show 2023 gepresenteerd naast een reeks andere innovatieve en opmerkelijke Nissan-modellen, waarmee het merk tevens zijn negentigste verjaardag viert.

DoorJens Mommens

Jens Mommens is een autosportfotograaf met een voorliefde voor Formule E. Hij test regelmatig nieuwe wagens en deelt zijn ervaringen met zijn lezers. Hij is ook een liefhebber van technologie, gaming en smartphones. Hij volgt de laatste trends en innovaties op de voet.

error: Piraterij is een misdrijf!