BMW Vision Neue Klasse: de elektrische toekomst van BMW

DoorMatthias Hautekiet

2 september 2023

BMW zal op IAA in München, een van de grootste evenementen van Europa voor de liefhebbers van mobiliteit, hun nieuwe Vision Neue Klasse voorstellen. Een eerst blik op de elektrische toekomst van het merk vanaf 2025.

Met zijn jongste designconcept, de BMW Vision Neue Klasse, demonstreert de BMW Group hoe de volgende modelgeneratie van kernmerk BMW er zal uitzien. “De BMW Vision Neue Klasse verenigt al onze innovatieve kracht op kerngebieden zoals elektrificatie, digitalisering en circulariteit,” aldus Oliver Zipse, voorzitter van de Raad van Bestuur van BMW AG. “Zo kunnen we de toekomst altijd twee stappen voor blijven: De Neue Klasse brengt de mobiliteit van het volgende decennium al in 2025 op de weg – en leidt BMW naar een nieuw tijdperk.”

Het Vision Vehicle, dat op het internationale autosalon IAA Mobility 2023 in München voor het eerst wordt voorgesteld aan het publiek, belichaamt een duidelijke designtaal, met uitgestrekte oppervlakken en slechts enkele opvallende lijnen, die tot de essentie werden herleid. Die benadering zet merktypische elementen zoals de BMW-nieren en de Hofmeister-knik in de zijruiten nog extra in de verf, waardoor de wagen onmiddellijk herkenbaar is als een BMW. In het interieur garandeert de nieuwe BMW iDrive-generatie een unieke digitale gebruikerservaring die de echte en virtuele werelden samenbrengt. Het toegenomen gebruik van secundaire grondstoffen, de efficiënte productie en de zuiver elektrische aandrijflijn met BMW eDrive-technologie van de zesde generatie verminderen de koolstofvoetafdruk van de Neue Klasse gedurende de hele levenscyclus van de wagen.

Grote efficiëntie-oefening

De Neue Klasse wordt volledig gebouwd in de nieuwe fabriek van Debrecen, zonder fossiele brandstoffen en met een meer doorgedreven gebruik van CO2-arme grondstoffen en secundaire materialen. Ook zal ze een belangrijke impuls geven aan de resource-efficiënte individuele mobiliteit. De hoge energie-efficiëntie tijdens de gebruiksfase van de wagen wordt verzekerd door het gewicht en de lucht- en rolweerstand te optimaliseren en door, vooral voor de elektrische aandrijving, een intelligent warmtebeheer te verzekeren met behulp van de BMW eDrive-technologie van de zesde generatie.

Naast uiterst efficiënte elektromotoren omvat de nieuwe eDrive-technologie van BMW ook nieuw ontwikkelde, ronde batterijcellen, met een ruim 20 procent hogere energiedichtheid dan de prismatische cellen die vroeger werden gebruikt. De zesde generatie van de BMW eDrive-technologie kan de laadsnelheid van de Neue Klasse-modellen met 30 procent verhogen en het rijbereik met 30 procent vergroten. Dankzij al deze maatregelen zal de algemene efficiëntie van de wagen met 25 procent toenemen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!