E1 series geeft eerste demo in Rotterdam

DoorMatthias Hautekiet

1 september 2023

Onder grote belangstelling kregen de aanwezigen op de Wereldhavendagen in Rotterdam een eerste blik op de E1 Series. De eerste echte grote demo verliep niet van een leien dakje, maar het was dan ook de allereerste keer dat de organisatie hun raceformat kan testen.

De Racebirds, zoals de elektrische powerboads officieel heten, hebben heel wat weg van Formula E wagens. Op het water kunnen ze een snelheid halen tot 50 knopen (93 km/u) en dat volledig elektrisch. CEO en medeoprichter Rodi Basso is alvast tevreden met deze eerste echte test: “Dat de Racebirds snel zijn, weten we ondertussen al. Ons huidige doel is dan ook vooral werken op efficiëntie en stabiliteit. Akkoord, de test van vandaag verliep niet vlekkeloos, maar je mag niet vergeten dat dit de allereerste keer is dat we zo’n testrace willen organiseren. Sommige mensen draaien nog maar twee weken mee in het team, dus het is ook een kwestie van de communicatie beter af te stellen. Ik ben er ongetwijfeld zeker van dat de tweede run morgen stukken beter zal verlopen”.

Nobel doel

De E1 series werd opgericht door Rodi Basso en Alejandro Agag. Die laatste is geen onbekende. Het was hij die mee aan de wieg stond van de Formula E en Extreme E. Net zoals de andere raceklassen zijn de klimaatverandering en het beschermen van onze planeet een van de hoofddoelen. “We moeten onze oceanen beschermen en hoe kan je op een betere manier hiervoor aandacht vragen dan met een uitdagende sport op het water”, aldus Basso. Daarnaast willen ze ook tonen dat technologie en sport hand in hand gaan. Alleen door technologie te omarmen, blijft een sport als E1 relevant. Daarnaast toont het ook aan dat technologie niet voor nerds is, maar echt wel vernieuwend is. Dat bewijst ook de grote interesse van grote namen als Steve Aoki, Sergio Perez en Rafael Nadal tekenden in met een eigen team.

Het kampioenschap start in februari 2024. Tijdens het eerste seizoen zullen we races zien in Djedda, Monaco, Venetië en Rotterdam. Basso droom ervan om binnen vijf jaar een kalender met vijftien races te kunnen bieden, verdeeld over alle continenten. Daarnaast mikt de organisatie op twaalf deelnemende teams, al zullen er dat uit organisatorische redenen maximaal tien zijn tijdens het eerste seizoen. Verdere namen worden binnenkort aangekondigd.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!