E1 Series: een nieuwkomer in de elektrische sport

DoorMatthias Hautekiet

24 augustus 2023

De elektrische sport kent een nieuw kampioenschap. Na de Formula E en de Extreme E is er nu ook de E1 Series, een 100% elektrische boten race. Een eerste blik op zo’n racedag kan u bijwonen tijdens de Wereldhavendagen van 1-3 september in Rotterdam.

Foto © E1 Series

De E1 Rotterdam Preview is de eerste kans om de RaceBirds echt aan het werk te zien. Vorig jaar was er al een kleine try-out, maar die was nog met een eerder prototype. De echte RaceBirds zijn stuk sneller en moeten zorgen voor een groot spektakel. Meer dan 100.000 bezoekers zullen present zijn in de Rotterdamse haven. Het evenement is de voorloper van het UIM E1 Wereldkampioenschap van het eerste raceseizoen in 2024.

Het is fantastisch om terug te keren naar Rotterdam, van een eerdere demonstratie naar de lancering van meerdere RaceBirds op het water. Dit is echt een geweldige mijlpaal voor E1. Voor het eerst geven we een ‘preview’ van een E1 raceweekend, een onderdeel van ons format dat begin 2024 van start gaat. We introduceren ook onze drijvende paddock en nog beter, toeschouwers kunnen alle actie van dichtbij live volgen. Ons traject naar elektrificatie in de race sport is nog maar net begonnen en ik verwelkom onze fans om op de hoogte te blijven van meer spannende ontwikkelingen.”

Alejandro Agag – Oprichter en voorzitter van E1
E1 Rotterdam Preview

Toeschouwers en potentiële fans kunnen alle evenement live volgen vanop de de kade in een heuse fan-village. Ook zullen er enkele tribunes staan zodat niet moet missen. Er zijn twee gesponsorde races: de Daikin Cup en de ComeOn Challenge, die elke dag van vrijdag tot en met zondag worden gehouden. In de Daikin Cup worden tijdritten gehouden waarbij de piloten het tegen elkaar opnemen in de uitdaging rond E1’s ‘Infinity Course’ om te zien welk team als beste uit de bus komt met de snelste rondetijden. De ComeOn Challange is dan weer eerder een estafette-race. piloten moeten dan halverwege de race hun RaceBird overdragen aan hun teamgenoot.

Teams & piloten

Ondertussen zijn er reeds zes teams bekend. Onder meer Rafael Nadal, Sergio Perez en Steve Aoki zien het potentieel van dit elektrische powerboatkampioenschap in. Op officiële namen van piloten is het nog even wachten.

  • Venice Racing Team
  • Team Mexico (opgericht door F1-rijder Sergio Perez)
  • Team Nadal (opgericht door tennis Rafael Nadal)
  • Team Drogba (opgericht voor voormalig voetballer Didier Drogba)
  • Team Brady (opgericht door voormalig American football-speler Tom Brady)
  • Aoki Racing Team (opgericht door DJ Steve Aoki)

De E1 Rotterdam Preview markeert het officiële aftellen naar het eerste seizoen van het UIM E1 World Championship, waar Djedda begin 2024 de allereerste E1 Series race zal organiseren. Het voorlopige wedstrijdschema van het UIM E1 World Championship voor seizoen 1 is nu live en is ontwikkeld om de impact op het milieu te minimaliseren en de inzet van duurzame logistieke oplossingen te maximaliseren
In de komende maanden zullen de organisatoren van het kampioenschap de voorbereidingen versnellen voor het eerste seizoen.

Meer informatie vindt je hier terug: www.wereldhavendagen.nl

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!