Batterijproducent CATL komt met supersnel laden

DoorMatthias Hautekiet

17 augustus 2023

De Chinese batterijproducent CATL brengt nog voor het einde van dit jaar een nieuwe batterij op de markt. De zogeheten LFP-batterij moet in amper tien minuten tijd bijna 400 km kunnen bijladen.

CATL dat onder meer batterijen levert voor BMW, Ford, Mercedes en Tesla, is er in geslaagd om de bekende LFP (Lithiumijzerfosfaat) accu op te waarderen. De nieuwe batterij krijgt de naam ShenXing, ofwel “goddelijkheid” en kan je in 10min tot wel 400km rijbereik bieden. Het totale rijbereik moet rond de 700 km, afhankelijk van het type wagen, gaan liggen. Ook claimt CATL dat de batterij bij extreem lage temperaturen van -10 °C nog steeds binnen het half uur van 0 tot 80% geladen kan worden. Nog volgens het bedrijf is dit de eerste accu ter wereld die 4C laden aanbiedt. Ofwel, in optimale omstandigheden is de batterij volledig volgeladen in vijftien minuten. De nieuwe LFP-accu moet in 2024 in de eerste wagen liggen.

Snelladen met een lichtere batterij

LFP-batterij zijn wat zwaarder dan hun voorgangers, al lijkt ook daar een oplossing voor in de maak. Eerder dit jaar kondigde CATL reeds aan dat ze werken een aan “Condensed Battery”. Deze heeft namelijk een energiedichtheid van 500 Wh per kilogram. Dat is bijna het dubbele van de huidige lithiumionbatterijen. In de eerste plaats is deze technologie bedoeld voor de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen, maar het zou niet vreemd zijn moest deze toepassing ook zijn weg vinden naar batterijen voor EV’s. In dat geval krijg een superbatterij die ook nog eens snel kan opladen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!