Swapfiets blijft overeind, ondanks zware verliezen

DoorMatthias Hautekiet

16 augustus 2023

Zakenmagazine Quote meldt dat het Nederlandse Swapfiets, bekend van de fietsen met het blauwe voorwiel, 2022 heeft afgesloten met een verlies van bijna 31 miljoen euro. Het bedrijf, dat ook in 2021 zware verliezen leed, ziet zo hun schuldenberg aangroeien.

2022 was geen rooskleurig jaar voor het bekende Swapfiets. Ondanks een mooi aantal abonnees, 270.000 om precies te zijn, verdeeld over negen landen, heeft de aanbieder van fietsabonnementen het jaar negatief afgesloten. De winst steeg wil in vergelijking met het jaar voordien tot 71,1 miljoen euro, maar dat was onvoldoende om de stijgende kosten te dekken. Het verlies van € 29,3 miljoen in 2021 groeit zo tot € 30,9 miljoen. Desondanks blijft Pon, de Nederlandse tegenganger van D’Ieteren en eigenaar van Veloretti, geloven in het project. Zo investeert Pon € 34,5 miljoen om Swapfiets overeind te houden. Tegenover deze investering staat een grote efficiëntieoefening. Het bedrijf moet de verliezen indammen en zich focussen op zijn huidige activiteiten. Zo trek het bedrijf zich terug uit Italië en worden fietsen van wanbetalers sneller teruggevorderd. 2023 positief afsluiten wordt moeilijk, maar het bedrijf hoopt volgend jaar eindelijk uit het dal te kunnen klimmen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!