FE Portland: Jake Dennis op pole, onsportief gedrag bij DS

DoorMatthias Hautekiet

24 juni 2023

Jake Dennis (Andretti) start de 2023 Portland E-Prix vanaf pole positie. Het is zijn eerste pole positie dit seizoen. Ook voor Andretti is het mooi meegenomen om als Amerikaans team de E-Prix in Amerika vanop pole te mogen starten. Sacha Fenestraz (Nissan) en Norman Nato (Nissan) ronden de top drie af.

Net zoals in Jakarta bewijst Jake Dennis dat hij het kwalificeren meester is. De Brit zette de tweede tijd neer tijdens de groepskwalificaties in groep B. In de duels versloeg hij Jake Hughes (McLaren) en diens teamgenoot René Rast. Even leek het of Sacha Fenestraz het finale duel zou winnen, maar Dennis hield zijn hoofd koel en was zo nog 0.079 sneller.

Stoffel Vandoorne (DS) start vanaf de negende stek. Onze landgenoot zette een goede 1:10.227 neer in groep A, maar kwam 0.051 seconden te kort om zich te kwalificeren voor de duels, met een tiende startplek tot gevolg. Zijn teamgenoot Vergne schopte het wel tot in de duels, maar kon het niet winnen van Norman Nato. Echter, doet hun tijd er niet veel toe. Beide rijders moeten immers starten vanuit de pitstraat. Het DS Penske team had tijdens de tweede vrije training een RFID-lezer geplaatst aan de ingang van de pit lane waarmee ze de banden data van alle wagens kon zien, wat integraal ingaat tegen het reglement. Daarnaast moet DS een boete van € 25.000 betalen. Wij vroegen het team om een reactie, maar voorlopig wordt er nog niet over gecommuniceerd.

Startvolgorde
 1. Jake Dennis (Andretti)
 2. Sacha Fenestraz
 3. Norman Nato (Nissan)
 4. René Ras (McLaren)
 5. Maximilian Günther (Maserati)
 6. Jake Hughes (McLaren)
 7. António Félix da Costa (Porsche)
 8. André Lotterer (Andretti)
 9. Nick Cassidy (Envision)
 10. Robin Frijns (Abt Cupra)
 11. Nick Cassidy (Envision)
 12. Edoardo Mortara (Maserati)
 13. Nico Müller (Abt Cupra)
 14. Lucas di Grassi (Mahindra)
 15. Dan Ticktum (NIO 333)
 16. Sam Bird (Jaguar)
 17. Sébastien Buemi (Envision)
 18. Roberto Merhi (Marhindra)
 19. Pascal Wehrlein (Porsche)
 20. Sérgio Sette Câmara (NIO 333)
 21. Mitch Evans (DS)
 22. Jean-Éric Vergne (DS) – vanuit pit lane
 23. Stoffel Vandoorne (DS) – vanuit pit lane

De 2023 Portland E-Prix start deze nacht om 2u03.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!