24H Le Mans: de voorbeschouwing van de 100-jaar editie

DoorMatthias Hautekiet

7 juni 2023

Dit weekend zijn de ogen van elke motorsport fan ter wereld gericht op Frankrijk. Op zaterdag 10 en zondag 11 vindt er de hoogmis van de autosport plaats, de 24 Hours of Le Mans. En dat is meteen ook een speciale editie. 100 jaar geleden, in 1923, vond de allereerste 24 uren race plaats. Dit jaar is het dus een extra groot feest om deze eeuweling te vieren.

Foto © 24H Le Mans

Er zijn maar liefst 186 rijders, verdeeld over 62 wagens, ingeschreven voor de 24 Hours of Le Mans. Voor de gegeerde overwinning zullen Cadillac, Vanwall, Porsche, Ferrari, Peugeot, Glickenhaus en natuurlijk Toyota, zestien in totaal, strijden in de Hypercar-klasse. Die laatste domineert de wedstrijd al sinds 2018. Of dat ook dit jaar het geval zal zijn, is nog af te wachten. Door de aanpassing aan de BoP wegen de Toyota’s maar liefst 37kg zwaarder en dat kan hun parten spelen.

Verder tellen we 24 LMP2-wagens, 21 auto’s in de LM GTE en tenslotte nog de peciale gast voor “Garage 56”. Hendrick Motorsports doet er mee met een Chevrolet Camaro ZL1 uit de Amerikaanse NASCAR. De renstal heeft maar liefst 282 overwinningen 14 titels achter hun naam staan. Jimmie Johnson (zevenvoudig Cup Series winnaar), Mike Rockenfeller (won in 2016 Le Mans met Audi) en Jenson Button (2009 F1 kampioen) zijn de rijders op de wagen.

Belgen aan de start

Van de 186 deelnemers, komen er maar liefst negen uit ons eigen land! DKR Engineering heeft zelfs een volledig Belgische bezetting.

 • Hypercars
  • Laurens Vanthoor – Porsche #6
  • Stoffel Vandoorne – reserverijder voor Peugeot
  • Esteban Muth – reserverijder voor Vanwall
 • LMP2
  • Dries Vanthoor – Racing Team Turkey #923
  • Maxime Martin – DKR Engineering (Pro/Am) #43
  • Ugo De Wilde – DKR Engineering (Pro/Am) #43
  • Tom Van Rompuy – DKR Engineering (Pro/Am) #43
 • LMGTE AM
  • Sarah Bovy – Iron Dames #85
  • Jan Heylen – Proton Competition #16
  • Alessio Picariello – Iron Lynx #60
  • Ulysse De Pauw – AF Corse Ferrari #21
Hoe ziet de raceweek eruit?

Zoals gewoonlijk wordt het een goedgevulde raceweek in Le Mans. Vandaag, 7 juni, starten we met twee vrije trainingen en de kwalificatietraining. Op donderdag volgen er opnieuw twee vrije trainingen en de gegeerde Hyperpole. Vrijdag zullen enkel de support races voor track-actie zorgen, maar bent u welkom om vanaf 14u00 de befaamde rijdersparade te bekijken in het centrum van Le Mans. Op zaterdag 10 juni wordt de start om 16u00 stipt gevlagd door LeBron James. Alle vrije trainingen, de Hyperpole en de race zelf zijn live te volgen via Eurosport 2 of in de 24H Le Mans TV app. Het volledige overzicht kan u hier terugvinden.

Naast alle actie op het circuit vindt er natuurlijk ook heel wat randanimatie plaats. Zo komen onder meer Razorlight, Bob Sinclar en Mika optreden. Als u zelf aanwezig bent, breng dan zeker ook een bezoek aan The Grande Exposition du Centenaire des 24 Heures du Mans. Niet getreurd als u er dit weekend niet kan bijzijn. De expo is nog te bezichtigen tot en met 2 juli (tickets en info).

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!