Maserati stelt nieuwe elektrische wagen voor

DoorMatthias Hautekiet

28 april 2023

Foto’s © Maserati

Op de 2023 Shanghai Auto Show, waar alle merken hun nieuwste elektrische creaties voorstellen, heeft ook Maserati hun eerste volledig elektrische SUV aan de wereld gepresenteerd. Na de eerdere GranTurismo Folgore is er nu ook de Grecale Folgore.

Deze tweede elektrische Maserati past volledig in de strategie van het merk om vanaf 2025 van elk model een elektrisch wagen te kunnen aanbieden. In 2030 gaat de Italiaanse constructeur nog een stapje verder. Dan zullen ze enkel nog volledig elektrische wagens op de markt brengen. U mag de komende maanden dus nog meer Folgore’s verwachten. Folgore, Italiaans voor bliksemschicht, staat bij het merk symbool voor luxe, innovatie en elektrificatie.

Enkele technische details

De Grecale Folgore heeft, in tegenstelling tot de GranTurismo, maar twee elektromotoren van elk 205kW. Deze zorgen samen voor 410kW, 557 pk en 820Nm aan koppel. De wagen legt de 0-100 km/u sprint af in 4,1 seconden en haalt een maximale sneltheid van 220 km/u. De batterij van 105 kWh moet de wagen een autonomie geven van 500 km. Om die batterij vol te krijgen kan je laden tegen 22kW aan een gewone laadpaal of maximaal 150 kW aan een snellader. Die laatste moet in een half uur tijd de wagen van 20 naar 80% krijgen.

Qua looks zal de wagen er zo goed als hetzelfde uitzien als zijn broertje met de verbrandingsmotor. De grootste verschillen bij deze 2,48 ton wegende EV situeren zich aan de voor- en achterkant. De neus is dicht gewerkt voor een meer aerodynamisch effect en achterkant is uiteraard geen uitlaat zichtbaar. In de plaats krijg je hier een mooi gestroomlijnde diffuser in de plaats.

Over de prijs van de wagen is voorlopig nog maar weinig bekend. Al wordt verwacht dat deze meer zal gaan kosten dan de Grecale Trofeo, die start op € 118.000. Ook op een datum is het nog even wachten, maar wij vermoeden dat dit ergens eind dit jaar zal zijn.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!