MG kondigt vandaag aan dat de nieuwe MGS5 EV vanaf vandaag te koop is in Europa. Deze elektrische cross-over moet in het B- en C-segment gaan concurreren met bijvoorbeeld de Skoda Elroq of de Kia EV3. Met een instapprijs van 33.985 euro en een rijbereik tot 480 kilometer lijkt hij alvast veelbelovend.
Foto’s © MG
Voordat we de MGS5 van dichtbij bekijken, moeten we eerst even terugkeren in de tijd. Vijf jaar geleden stelde het Chinese Merk de MG ZS EV voor. Deze beste ruime EV was toen een absolute prijsbreker, maar technologisch inferieur aan de concurrentie. Een facelift in 2022 zorgde ervoor dat hij wat beter in de markt lag, maar drie jaar later is het tijd voor vernieuwing. De MG ZS zal voortaan enkel nog met een benzine of hybridemotor te koop zijn, terwijl de MGS5 EV de elektrische variant wordt. Al hebben beide modellen eigenlijk maar bitter weinig met elkaar te vergelijken. Onderhuids staat de elektrische S5 op hetzelfde MSP-platform als de MG 4. Je moet hem dus eerder zien als een grotere, beter uitgeruste variant van die laatste.
Design gebaseerd op de MG Cyberster
Aan de zij- en achterkant bekeken, zal de MGS5 EV niet meteen een prijs winnen voor zijn opvallende design. Toch oogt bij best aardig, met zelfs enkele wat sportievere lijnen. De neus is dan weer erg sportief, met een grille die we al kennen van de MG Cyberster GT. Zoals het tegenwoordig bijna standaard is op nieuwe modellen, zijn de dagrijlichten en de eigenlijke koplampen van elkaar gescheiden. De led-dagrijlichten bestaan uit een geruit patroon, die wat doet denken aan ene finishvlag. Datzelfde patroon wordt trouwens ook aan de achterkant gebruikt. Wat dieper in de voorbumper vinden we de eigenlijke koplampen terug.


Sober interieur
Met een wielbasis van 2,73 meter zou je op papier over voldoende beenruimte moeten beschikken op beide zetelrijen. In de koffer is ruimte voor 453 liter aan bagage. Dat is wat minder dan bij de concurrentie, maar 7 liter (EV3) en 17 liter (Elroq) extra maakt in de praktijk maar weinig verschil. Verder oogt het interieur sober, maar volledig. Bij MG hebben ze dan ook vooral gefocust op ruimte en functionaliteit. Er zijn dus heel wat opbergvakken aanwezig, om losse spullen in op te bergen. Centraal op het dashboard prijkt een touchscreen van 12,8″ groot. Bovendien zou dit scherm het scherpste en responsiefste zijn tot nu toe. Apple CarPlay en Android Auto zijn standaard. Als bestuurder zijn er ook nog heel wat fysieke knoppen aanwezig, voor onder meer de audio en klimaatcontrole. Al bij al ziet het er netjes uit en lijkt het interieur vooral rust uit te stralen.


Rijbereik tot 480 kilometer
De MGS5 EV wordt aangeboden met twee verschillende batterij en twee verschillende configuraties. Bij de instapversie, de MGS5 EV Comfort, krijg je keuze tussen een batter van 49 kWh (Standard Range) of een batterij van 64 kWh (Long Range). De Standard Range versie komt hier 340 kilometer (WLTP) ver op één lading. Bij de Comfort Long Range is zelf 480 kilometer. Opladen kan hier aan maximaal 120 kW (SR) of 139 kW (LR), waardoor het zo’n 24 of 28 minuten duurt om vol te laden. Qua vermogen kun je in de basis rekenen op zo’n 170 pk op de achteras, of 231 pk bij de Long Range. Daarnaast is de MGS5 EV ook nog te koop in een Luxury-variant. Deze beschikt steeds over de grotere batterij en kan op papier een afstand van 465 kilometer afleggen.
De introductie van vijf rijmodi geeft de bestuurder van de MGS5 EV nog meer keuze om zich aan te passen aan alle wegomstandigheden of gewoon zijn eigen rijstijl te volgen. Er zijn nu de modi Normal, Sport, Comfort, Snow en Custom beschikbaar.


Prijs en beschikbaarheid
De nieuwe elektrische MGS5 EV is vanaf vandaag al te koop voor 33.985 euro (Comfort Standard Range). Wil je toch liever wat extra kilometers kunnen afleggen, dan betaal je minstens 37.485 euro voor de Comfort Long Range. Tenslotte is er nog de Luxury Long Range versie, die onder meer een 360° parkeercamera, draadloze telefoonoplader en elektrisch verstelbare zetels met verwarming toevoegt. Voor deze versie tel je minstens 39.985 euro neer. Opties, uitgezonderd het kleur, zijn er niet.