Bij Kia hebben ze het wel begrepen. Samen met moederbedrijf Hyundai zijn ze mooi op weg om een uitgebreid gamma aan elektrische wagens uit te rollen. De EV3 is de nieuwste telg in de familie en lijkt sterk op de veel grotere zevenzits EV9. Op papier lijkt hij alvast veelbelovend, maar kan hij ons ook in het echt bekoren?
Kia heeft de ambitie om voor elk doelpubliek een model in de aanbieding te hebben. Naast een groot aanbod aan wagens met een verbrandingsmotor, zet het steeds meer in op elektrische modellen. Tijdens onze eerste test met de Kia EV6, ondertussen bijna twee jaar geleden, waren we alvast aangenaam verrast. Ook uit de kluiten gewassen zevenzits EV9 was een schot in de roos. Met de nieuwe Kia EV3 testen we nu een wagen die helemaal aan het andere einde van het spectrum zit. Met deze compacte SUV willen de Zuid-Koreanen vooral het B-segment veroveren.
Een compacte cross-over
Deze compacte cross-over SUV lijkt als twee druppels water op zijn grotere broer, de EV9. Alleen is hij dus wat compacter. De EV3 is met een lengte van 4,3 meter niet meteen het kleinste model in het segment. Zo is hij bijvoorbeeld bijna 7 centimeter groter dan de Volvo EX30, die vaak vergeleken wordt met deze SUV. Een deel van dat verschil zit hem in de langere wielbasis (+3 cm), waardoor er vooral voor de passagiers op de achterbank net wat meer beenruimte over is. Hij voelt dan ook verrassend ruim aan. Zowel voor- als achteraan beschik je over voldoende ruimte voor een comfortabele rit. De koffer is met 460 liter aan de grotere kant in dit segment. Met de achterbank neergeklapt wordt dit al uitgebreid naar 1.250 liter. Zoek je voor een lange rit nog plaats voor de laadkabel, dan kun je deze nog nipt kwijt in de frunk van 25 liter.

Veel fysieke knoppen
Ook aan de binnenkant lijkt de Kia EV3 sterk op zijn grotere broer. Zo zijn beide ontworpen met de ‘OPPOSITES UNITED’ minimalistische designfilosofie van het merk in het achterhoofd. Net zoals in de EV9 vind je hier een groot centraal display van 12,3” groot. 12,3” lijkt trouwens een heilige afmeting voor de Koreanen, want ook de tellerpartij en het optionele head-up display zijn even groot. Tussen de tellerpartij en het infotainmentsysteem zit nog een klein 5,3” breed touchscreen voor de klimaatcontrole. Bovendien breekt het met de zo goed als alle ander merken. Waar menig automerk steeds minder fysieke knoppen gebruikt, doet Kia hier het omgekeerde. Op die manier kun je intuïtief heel wat zaken bedienen, zonder dat je je ogen van de weg moet halen. Ja, we schrijven het alsof dit een volledig nieuwe uitvinding is, net omdat dit voor heel wat extra gebruiksgemak zorgt.

Een rijdende woonkamer
Kia stelt het interieur van hun wagens met de ‘OPPOSITES UNITED’-designfilosofie voor als woonkamer. Toegegeven, de zetels zitten echt wel goed. Bij onze testwagen met de GT-line zijn deze voorzien van vegan leer. Samen met de instelbare sfeerverlichting is dit echt wel een fijne plek om te vertoeven. Alleen is de zitpositie net wat te hoog voor ons. Een wat lagere stand was fijner geweest. Daarnaast was het aangenaam geweest als de kopsteunen nog één klikje verder naar voor konden. Wel is het leuk dat de Kia EV3 over enkele gimmicks beschikt, zoals een uitschuifbaar tafeltje onder de armsteun. Deze is net groot genoeg om tijdens een laadpauze wat werk te verrichten op je laptop, of je hamburger met friet en Cola op te zetten. Het is echter jammer dat dit ten koste gaat van een afgesloten opbergruimte in de middenconsole. Deze is nu volledig open, waardoor enkel nog het handschoenkastje overschiet om iets uit het zicht op te bergen.


Hoe rijdt de Kia EV3?
Wie vandaag een Kia EV3 koopt, kan nog niet kiezen welke aandrijflijn hij wil. In alle varianten wordt hij geleverd met een synchroonmotor van 204 pk en 283 Nm op de vooras. Versies met vierwielaandrijving of een GT-versie met nog meer pk’s worden pas in 2026 verwacht. Toch is het op zich wel vreemd dat de deze SUV voorwielaangedreven is, terwijl alle andere modellen op het E-GMP-platform achterwiel- of vierwielaangedreven zijn. Volgens de constructeur is dat te wijten aan de compactere afmetingen van de wagen. Een motor op de achterwielen zou ten koste gaan van de bagageruimte. Liever dus kleinere frunk, dan een kleinere koffer. Op de weg vertaald dat zich naar wat minder vertrouwen, door eerdere slechte ervaringen met voorwielaangedreven EV’s. Deze auto bewijst echter al snel het tegendeel. Deze wagen trekt vlot op, zonder dat de wielen vaak doorslippen, al valt het toch wel eens voor op een koudere ondergrond. Deze compacte SUV ligt goed op de weg, maar geeft wat te weinig feedback in de bochten. Hoewel hij vlot en koersvast de bocht om stuurt, weet je dus niet echt waar de limieten van de wagen liggen. Gelukkig staat deze EV op een prima onderstel dat heel wat hobbels in de weg weet te filteren. Vooral op hogere snelheden is dit meer dan welkom tijdens een lange rit.

Nieuwe sensoren in het stuur
Natuurlijk moeten we het nog even over de rijhulpsystemen hebben. Je merkt duidelijk dat de Zuid-Koreanen steeds bijleren bij elke nieuwe wagen die ze uitbrengen. Bij de EV9 werkten deze al best goed, maar de wagen reed soms nog wat zoekerig tussen de lijnen. Bovendien hadden we toen te kampen met overactieve meldingen om pauze te nemen, vooral bij winderig weer. Dat euvel heeft Kia op de EV3 verholpen door nieuwe druksensoren in het stuur te integreren. Verder zijn de rijhulpsystemen erop vooruitgegaan, waardoor deze wagen nu mooi tussen de lijnen blijft zonder dat het zoekerig wordt.
400 V platform
In de configurator kun je kiezen tussen een Standaard Range met een batterij van 58,3 kWh (55 kWh netto) of de Long Range met een batterij van 81,4 kWh (78 kWh) netto. Onze Kia EV3 GT-Line zit in die tweede categorie. Volgens de WLTP-norm moeten we een rijbereik van 605 kilometer in de stad op 563 kilometer op de snelweg kunnen halen bij een verbruik van 14,9 of 16,2 kWh/100 km. Tijdens onze week met deze compacte SUV lagen de temperaturen rond het vriespunt, waardoor we een gemiddeld verbruik van 23 kWh/100 kilometer noteren. Hierdoor halen we nog 340 kilometer op één lading. Snelladen bij deze versie is mogelijk aan maximaal 135 kW. Je zou verwachten dat dit een stuk hoger zou liggen gezien het platform. De andere wagens op het E-GMP-platform beschikken over een 800 V-architectuur, maar bij deze EV is dat gereduceerd naar 400 V om kosten te besparen. Ondanks het lagere vermogen weet hij het laadvermogen lang vol te houden op 120 kW. Hierdoor is de best grote batterij in nog geen half uur tijd opnieuw voldoende opgeladen om je rit verder te zetten. Om het laadvermogen verder te optimaliseren kun je handmatig preconditioneren via het infotainmentsysteem of door de laadpaal te selecteren in de navigatie. Tenslotte beschikt deze over V2L (Vehicle-to-load), waarmee je met een adapter verschillende elektroapparaten op de batterij van de wagen kunt aansluiten. Daarnaast kun je hem ook als grote thuisbatterij gebruiken via V2G (Vehicle-to-grid).

Conclusie
De Kia EV3 is al te koop vanaf 36.890 euro met de standaard batterij of 41.190 euro voor de Long Range variant. In ruil krijg je voor dat bedrag best veel auto terug. Bovendien vind je voor een vergelijkbare prijs maar weinig andere EV’s met dit bereik in hetzelfde segment. Ook zit hij af fabriek al dik in de opties, waardoor er bijna geen concurrenten voor te vinden zijn. De EV3 was op papier al een stevige bedreiging voor bijvoorbeeld de Volvo EX30, maar is dat in het echt nog meer. Wil je echt volledig los gaan in de configurator, dan rijd je voor 50.390 euro met de GT-Line topversie rond.
|
|