Op het Autosalon in Brussel werden de Renault 5 E-Tech Electric en de Alpine A290 samen verkozen tot Auto van het Jaar. De Renault konden we eerder dit jaar al testen, maar toen bleven we wat op onze honger zitten. Hij was zeker geen slechte EV, maar miste wat pk’s en vooral grip om van een ‘hot hatch’ te kunnen spreken. Nu is het tijd voor de Alpine A290. Deze staat op hetzelfde technische platform, maar beschikt over extra vermogen en een sportievere ophanging.
In maart konden we de elektrische Renault 5 al uitgebreid testen. Toen waren we van oordeel dat deze de R5 een degelijke EV was, gecombineerd met een goede look. Vooral het nostalgische karakter speelde hier erg in mee. Toch stelde hij enigszins teleur. Hij biedt een degelijke rij-ervaring, maar het onderstel was niet sportief genoeg. We opperden dan al dat de Alpine A290 mogelijk soelaas zou kunnen brengen.
Wanneer je hem ziet staan, zijn de gelijkenissen tussen beide wagens op z’n zachtst gezegd opvallend. Toch hebben de designers hun best gedaan om hem te doen passen in de filosofie van het merk. Zo is de bumper een stuk agressiever en prijken er twee gekruiste rally-stijl ledlampen op het midden van de neus. Op de achterdeur zijn wat agressievere lijnen aangebracht. Daarnaast is er ook een grote diffusor en een iets langere achterspoiler aan de achterkant. Dit alles is vooral om de wagen een sportiever uiterlijk aan te meten. Wel is het erg jammer dat Alpine het verlichte logo van de R5 niet overgenomen heeft. Dit was toch wel een leuke gimmick, die zeker niet zou misstaan op de A290. Andere details, zoals de Franse driekleur, zijn wel aanwezig.


Link met Formule 1
Ook binnenin is de link met de R5 best groot. Alleen al door de grote digitale tellerpartij en het centrale display die naar de bestuurder gericht zijn. Daarnaast bestaat de dakhemel ook hier uit een soort hard wafelpatroon. Hier houden de grootste gelijkenissen echter op. De Alpine A290 moet natuurlijk voort kunnen bouwen op de lange geschiedenis van de A110. Een eerste overeenkomst zijn de drie knoppen voor het kiezen van de rijrichting. Deze zijn 1-op-1 overgenomen. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de link met het Formule 1-team van Alpine. Hiervoor voegen de Franse ontwerpers twee knoppen aan het stuurwiel toe, die rechtstreeks uit de F1 komt. Links is er de blauwe RCH-schakelaar, waarmee je een van de vier regeneratieniveaus kunt selecteren. Rechtsbovenin is er rode schakelaar toegevoegd met de letter ‘OV’ (overtake). Bij het indrukken ervan beschik je tien seconden lang over het volledige vermogen van de wagen om zo snel een voorligger in te kunnen halen, ongeacht de rijmodus of de stand van het gaspedaal.



Alpine Telemetrics
Om het sportieve karakter extra in de verf te zetten, voegt Alpine in het infotainmentsysteem van de A290 de Alpine Telemetrics toe. Deze biedt niet alleen live inzichten in je rijgedrag, maar fungeert ook als een sportieve rijcoach. Die laatste analyseert het rijgedrag van de bestuurder en laat deze op eigen tempo bepaalde reflexen aanleren. Zo leert hij je hoe je optimaal een bocht moet insturen en welke remtechnieken er allemaal bestaan. Naarmate je een bepaald niveau hebt behaald, worden er bijkomende uitdaging vrijgegeven.


Fenomenaal onderstel
Net zoals de Renault 5 E-Tech Electric staat ook de Alpine A290 op het AmpR Small-platform van Renault. Wel hebben de Franse ingenieurs de ophanging grondig onderhanden genomen. Zo zijn de sporen zes centimeter breder en zijn de antirolstangen wat dikker geworden. De grootste aanpassing komt echter uit de A110, de sportwagen met verbrandingsmotor van het merk. Zo staat de volledige ophanging op hydraulische blokken om de rolbewegingen zo goed als volledig tegen te gaan. Tijdens onze testweek zoeken we dan ook waar wat graag de sportievere baantjes met veel bochten op. Daarbij kunnen we enkel concluderen dat de Alpine A290 over een fenomenaal onderstel beschikt, die het rijden bijzonder leuk maakt. Het lagere gewicht van 1.580 kg draagt hier ook nog eens aan bij.


Tot 220 pk op de vooras
De Alpine A290 is te koop in vier verschillende uitvoeringen: GT, GT Premium, GT Performance en GTS. De eerste twee versies beschikken over een motor van 180 pk en 282 Nm koppel. Bij de GT Performance en GTS is dat 220 pk en 300 Nm koppel. Van de Belgische invoerder krijgen we die vierde versie mee, de Alpine A290 GTS. Hiermee sprinten we in 6,4 seconden naar 100 km/u, wat zeker niet traag aanvoelt. De extra pk’s die de Renault 5 tekort kwam, maken hier heel veel goed. Wel is er volgens ons nog ruimte voor een variant met vierwielaandrijving en een pak extra vermogen om van een echte sportwagen te kunnen spreken. Het chassis is hier duidelijk klaar voor.
Welke versie je ook koopt, je beschikt steeds over dezelfde batterij 55 kWh (52 kWh bruikbaar). Hiermee kun je 380 kilometer met de kleinere motor en 364 kilometer met de krachtigere versie afleggen (WLTP). Zelf noteren we, bij toch wel sportief rijgedrag, een verbruik van 23 kWh/100 km. Hierdoor weten we slechts 230 kilometer op één lading af te leggen, wat toch wel wat weinig is. Rustig rijden gaat natuurlijk ook, maar deze EV smeekt er bijna om sneller te accelereren of af te remmen. Al lijkt rustiger rijden het verbruik niet meteen te laten dalen. Laden kan aan 11 kW AC of 100 kW DC.


Puur rijplezier
Waar de elektrische R5 eerder een prima stadswagen in de zone 30 is, is de Alpine veel veelzijdiger. Hierbij is het onderstel comfortabel genoeg voor een normale rit, maar extra sportief wanneer gewenst. De wat sportievere chauffeur kan er ook voor kiezen om de ESP volledig uit te zetten. Echter blijkt dat in de praktijk onmogelijk, gezien je deze toch wel eens voelt opspringen. In een snelle scherpe bocht wil hij al eens gaan schuiven, maar dat is steeds beheersbaar, waarbij de A290 zichzelf weer rechttrekt. Met een zekere aarzeling hebben we ook de OV-knop uitvoerig getest.
Wanneer je het gaspedaal van de Renault 5 E-Tech iets te hard indrukt, hadden we wel eens te maken met wielspin op de vooras. Echter bleek die aarzeling bij deze Alpine voor niets nodig te zijn. De Alpine Torque Precontrol-functie en het elektronisch differentieel weten het vermogen perfect op de weg over te brengen. Wat spelen met de bandendruk is hier ook al een grote tip die we willen meegeven. Bovendien sta je ook nog eens vlot stil dankzij de grote Brembo-remmen.


Prijs en conclusie
De Alpine A290 biedt alles wat de R5 E-Tech eigenlijk mist. Hij ziet er goed uit en rijdt nog eens bijzonder dynamisch. Bovendien weet hij met een beperkt vermogen toch best sportieve prestaties te leveren. Wel moet je er wat dieper voor in de buidel tasten. Zo kost hij in de basis minstens 38.700 euro, wat toch al heel wat meer is dan de 27.900 euro van de R5. Voor onze testwagen, de Alpine A290 GTS, betaal je minstens 44.700 euro.
|
|