2024 Shanghai E-Prix: Hughes op pole, Vandoorne tweede op 0,001s

DoorMatthias Hautekiet

26 mei 2024
Jake Hughes (McLaren) tijdens de 2024 Shanghai E-Prix

Voor de tweede keer dit seizoen is het Jake Hughes (McLaren) die een E-Prix vanaf polepositie mag starten. De Brit reed een uitstekende kwalificatie en won in het finale duel met 0,001 seconden op Stoffel Vandoorne (DS) die dus als tweede start. António Félix da Costa (Porsche) en Nyck de Vries (Mahindra) vullen de tweede startrij.

Foto © Formula E / Sam Bagnall

De eerste rijder die de hoge temperaturen in Shanghai mogen trotseren zijn die van Groep A. Oliver Rowland (Nissan) zet hier de snelste tijd (1:14.629) neer, gevolgd door Vandoorne (+0.013). Ook Nick Cassidy (Jaguar), die nog de snelste tijd neerzette tijdens de derde vrije training, mag door naar de duels. De laatste rijder die doorgaat, is Nyck de Vries. De Nederlander toont verrassend sterk dit weekend en wist zelf zijn eerste punten te scoren tijdens de race gisteren.

In groep B is het Jake Hughes die met 1:14.308 bovenaan de tabellen prijkt. Na hem mogen ook António Félix da Costa, Mitch Evans (Jaguar) en Norman Nato (Andretti) mee door naar de duels. Even lijkt het of Jean-Éric Vergne (DS) nog een betere tijd dan Nato zou neerzetten, maar uiteindelijk komt hij over de eindmeet met een tijd die 13 duizendsten trager is.

De Duels

Tijdens de kwartfinale zijn Stoffel Vandoorne en Nick Cassidy als eerste aan de buurt. Cassidy houdt de bovenhand in de eerste twee sectors. Vandoorne weet zich echter te herpakken in de laatste en gaat zo als eerste door naar de volgende ronde. Daarna is het de beurt aan Oliver Rowland en Nyck de Vries. Rowland, die de afgelopen raceweekends bijzonder sterk toont, is hier de favoriet. De Vries bewijst echter dat hij zijn naam van ex-wereldkampioen waardig is en zet met 1:13.817 de snelste tijd van de twee neer. In het derde duel tussen Evans en da Costa is de Porsche-rijder sneller in elke sector, waardoor hij als derde doorgaat naar de halve finale. In het laatste duel van deze kwartfinale strijden Jake Hughes en Norman Nato voor een plaatsje in de volgende ronde. Hughes doet het hier net iets efficiënter, waardoor hij Norman achter zich laat.

Tijdens de halve finale van de duels nemen ex-teamgenoten Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries het tegen elkaar op. In tegenstelling tot gisteren, weet Vandoorne vandaag wel door te stromen naar de finale van deze kwalificaties. Hij verslaat de Vries met een tijd die 2 tienden beter is. Daarna volgt de tweede halve finale tussen Jake Hughes en António Félix da Costa. Da Costa zet hier een uitstekende kwalificatieronde neer, maar Hughes toont dat hij zijn McLaren goed weet te beheersen en gaat zo door naar het finale duel.

In het laatste gevecht om de polepositie in Shanghai nemen Stoffel Vandoorne en Jake Hughes het dus tegen elkaar op. Vandoorne is als eerste aan de beurt en mag tevreden zijn met zijn tijd van 1:13.922. Daarna is het de beurt aan Hughes die in de eerste sector een tiende trager is, maar dat meer dan goed weet te maken in de tweede. Uiteindelijk wint de McLaren-rijder dit duel met een verschil van één duizendste! Vandoorne is natuurlijk teleurgesteld met dit marginale verschil, maar is blij met zijn tweede startplaats. Volgens hem bewijst dit dat DS zeker een snelle wagen heeft gebouwd. Hij hoopt dan ook op een betere race vandaag.

Startvolgorde

 1. Jake Hughes (McLaren)
 2. Stoffel Vandoorne (DS)
 3. António Félix da Costa (Porsche)
 4. Nyck de Vries (Mahindra)
 5. Nick Cassidy (Jaguar)
 6. Mitch Evans (Jaguar)
 7. Norman Nato (Andretti)
 8. Oliver Rowland (Nissan)
 9. Jean-Éric Vergne (DS)
 10. Maximilian Günther (Maserati)
 11. Sam Bird (McLaren)
 12. Sacha Fenestraz (Nissan)
 13. Pascal Wehrlein (Porsche)
 14. Jake Dennis (Andretti)
 15. Sérgio Sette Câmara (ERT)
 16. Jehan Daruvala (Maserati)
 17. Nico Müller (ABT Cupra)
 18. Dan Ticktum (ERT)
 19. Lucas di Grassi (ABT Cupra)
 20. Robin Frijns (Envision)
 21. Edoardo Mortara (Mahindra)
 22. Sébastien Buemi (Envision)

De tweede Shanghai E-Prix van het weekend start om 9 uur en is live te volgen via RTBF Auvio en Eurosport.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!