Monaco E-Prix: de voorbeschouwing

DoorMatthias Hautekiet

24 april 2024
2023 Monaco E-Prix

Dit weekend is het mondaine Monaco het decor voor de achtste race van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap. Op zaterdag 27 april wordt in het Prinsdom de 2024 Monaco E-Prix verreden. Ontdek hier alles wat u moet weten over deze spannende wedstrijd.

Het is ondertussen al de zevende keer dat het elektrische kampioenschap naar de straten van Monaco trekt. De Monegaskische jachthaven deed haar intrede in 2014. Maar omdat de Gen2-wagen nog te beperkt waren in hun efficiënte, werden de eerste drie edities verreden op een verkorte versie van het Formula 1 circuit. In 2021, het jaar dat de Gen2 EVO zijn intrede doet, schakelt het kampioenschap toch over naar de volledige Grand Prix lay-out. En ook dit jaar staan het Casino Plein en de iconische haarspelbocht aan het Fairmont Hotel weer op de kalender.

De Monaco E-Prix stelt nooit teleur en is van menig fan en rijder de favoriet op de kalender. Vorig jaar zagen we hier maar liefst 116 inhaalbewegingen, iets waar de F1 nog van kan leren. Bovendien zagen we enkele knappe inhaalbewegingen en wist Jean-Éric Vergne (DS) zelf punten te scoren na een start vanaf P22. Als we dus iets geleerd hebben uit de laatste twee seizoenen, is het wel dat het kampioenschap onvoorspelbaar is. Bovendien wordt er regen voorspeld dit weekend, waardoor het wel eens een verrassend race-weekend kan worden.

Het kampioenschap

Na afloop van de Misano E-Prix, nu een goede week geleden, trekken Pascal Wehrlein (Porsche) en Jakes Dennis (Andretti) als leiders van het klassement naar Monaco (beide 89 punten). Bovendien wist Dennis al drie races achtereen op het podium te eindigen, waarmee hij een van de favorieten is om zichzelf op te volgen als wereldkampioen. Oliver Rowland (Nissan) staat met 80 punten op de derde plaats, gevolgd door Nick Cassidy (Jaguar) met 76 punten op P4. Op de vijfde plaats staat Maximilian Günther (Maserati). Vergne staat zesde met 53 punten, één puntje meer dan Mitch Evans (Jaguar). Sam Bird (McLaren – 38 punten), Jake Hughes (McLaren – 25 punten) en Norman Nato (Andretti – 23 punten) ronden de top tien af. Stoffel Vandoorne (DS) valt met 22 punten net buiten de top tien.

Bij de teams staat Jaguar nog altijd aan de leiding met 128 punten. Andretti blijft echter druk zetten met een tweede plaats en 112 punten. Porsche staat derde (109 punten).

De planning voor dit weekend

Naar gewoonte wordt het volledige programma van de Monaco E-Prix verreden op één dag.

  • Zaterdag 27 januari
    • 07:25 – 08:15: Eerste Vrije Training (YouTube & Eurosport)
    • 09:05 – 09:55: Tweede Vrije Training (YouTube & Eurosport)
    • 10:40 – 12:03: Kwalificaties (RTBF Auvio & Eurosport)
    • 15:03 – 16:30: 2024 Monaco E-Prix (RTBF Auvio & Eurosport)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!