Prototypes Range Rover Electric getest onder extreme omstandigheden

DoorJens Mommens

23 april 2024

De Range Rover Electric zet een volgende stap in zijn ontwikkeling. De eerste prototypes rijden nu rond op enkele van ‘s werelds meest uitdagende testlocaties. Range Rover stelt de volledig elektrische aandrijflijn op de proef bij extreme temperaturen van -40° C boven de poolcirkel tot +50° C in de verschroeiende woestijnen van het Midden-Oosten. De Range Rover Electric wordt de stilste en meest verfijnde Range Rover ooit.

Electric drive unit

De eerste tests van de Range Rover Electric waren gericht op de capaciteiten van de accu en de Electric Drive Unit (EDU), bestaande uit de kerncomponenten transmissie, elektromotor en regelelektronica. Dit gebeurde bij extreme temperaturen onder het vriespunt tot – 40° C. Zowel de accu als de EDU worden door JLR zelf geassembleerd, een primeur voor het merk.

Zware tests

Testwerkzaamheden op de bevroren meren van Zweden hebben de nieuwe, volledig elektrische aandrijflijn van Range Rover op de proef gesteld. Dankzij de aandrijflijn kan Range Rover zijn toch al befaamde prestaties op diverse soorten ondergrond met weinig grip overtreffen, waardoor de prestaties op elk terrein, onder alle weersomstandigheden en onder alle omstandigheden kunnen worden gegarandeerd. De terreincapaciteiten van de Range Rover blijven ook als Electric ongeëvenaard.

Als primeur voor Range Rover levert een nieuw tractiecontrolesysteem uitzonderlijke prestaties op ijzige oppervlakken of oppervlakken met weinig grip. In plaats van een traditionele tractiecontrole die uitsluitend op de ABS-eenheid is gebaseerd, verdeelt de Range Rover Electric het wielslipbeheer rechtstreeks naar elke individuele elektrische drive control unit, waardoor de reactietijd om wielslip te beteugelen wordt teruggebracht van ongeveer 100 milliseconden tot slechts 1 milliseconde.

Nieuwe software

Innovatieve software – in eigen huis ontwikkeld door JLR – maakt de nauwkeurige beheersing van wielslip mogelijk, waardoor de noodzaak voor ABS-ingrepen wordt verminderd. De tractie wordt op alle oppervlakken gemaximaliseerd met een uitzonderlijke respons en verfijnde beheersing, waardoor de Range Rover Electric de best mogelijke rijervaring biedt. Dit systeem werkt uiterst precies samen met de stabiliteitscontrole en de onderstelsystemen om een ​​nog verfijnder rijgedrag te garanderen.

Gebouwd in het Verenigd Koninkrijk

Ontwerp, ontwikkeling en productie van de nieuwe Range Rover Electric zijn volledig geconcentreerd in het Verenigd Koninkrijk, op basis van de flexibele Modular Longitudinal Architecture (MLA). De productie vindt plaats in Solihull, op dezelfde productielijn als de Mild Hybrid (MHEV) en Electric Hybrid (PHEV) versies van de Range Rover. Voor het eerst worden de accupacks en elektromotoren gebouwd en samengesteld in JLR’s nieuwe Electric Propulsion Manufacturing Centre in Wolverhampton. Deze fabriek speelt een grote rol in de ambitie van Range Rover om in 2039 volledig CO2-vrij te kunnen opereren.

De Range Rover Electric zal een vermogen leveren dat vergelijkbaar is met dat van het vlaggenschip, de Range Rover V8, en biedt sublieme offroad-capaciteiten dankzij de door Land Rover experts ontwikkelde vierwielaandrijving, die al sinds de eerste generatie Range Rover uit 1970 een toonaangevende rol speelt.

DoorJens Mommens

Jens Mommens is een autosportfotograaf met een voorliefde voor Formule E. Hij test regelmatig nieuwe wagens en deelt zijn ervaringen met zijn lezers. Hij is ook een liefhebber van technologie, gaming en smartphones. Hij volgt de laatste trends en innovaties op de voet.

error: Piraterij is een misdrijf!