Jaguar rijdt 100ste race in Tokyo en blijft teamskampioenschap leiden

DoorMatthias Hautekiet

1 april 2024
Jaguar rijdt 100ste race in Tokyo en staat nog steeds aan de leiding in het kampioenschap.

Jaguar TCS Racing heeft de 100e race voor het team afgesloten met waardevolle punten. Nick Cassidy reed heel berekenend een uitstekende inhaalrace en klom op vanaf een 19e startpositie naar een achtste finishplaats. Het was ook de 100e race voor Mitch Evans in het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap. Het was voor hem een uitdagende E-Prix, die hij afsloot op de vijftiende plaats.

Voor de kwalificatie werden beide Jaguar TCS Racing-coureurs ingedeeld in Group A. Nick ging door tot de Duels, maar zijn snelste ronde werd ongeldig verklaard na een technische overtreding. Daardoor startte hij de race op de 19e plaats. Mitch eindigde bij de group stages van de kwalificatie op de vijfde plaats en miste daarmee net de klassering in de top-vier, die nodig is om door te gaan naar de Duels. Als geluk bij een ongeluk kon hij vanwege de diskwalificatie van Nick alsnog deelnemen aan de Duels.

Na de Duels eindigde Mitch op de zesde startpositie, maar kreeg later een penalty voor het hinderen van een andere auto tijdens de sessie. Hij werd drie plaatsen teruggezet op de grid, waardoor de 29-jarige op de negende startpositie aan de race op het Tokyo Big Sight-circuit begon.

De 2024 Tokyo E-Prix

Vanaf zijn 19e startpositie zette Nick een fantastische inhaalrace neer. Met ondersteuning van het team baande hij zich een weg naar voren door het veld en kwam uiteindelijk als negende over de finishlijn. Uiteindelijk stroomde hij verder door naar de achtste plaats, aangezien de Mahindra van Edoardo Mortara na de race werd gediskwalificeerd.

Mitch had een uitdagende race. Nadat hij in de eerste ronde twee plaatsen verloor, spaarde de Nieuw-Zeelander zorgvuldig energie voor een inhaalrace. Helaas maakte hij op het circuit met uitdagende inhaalmogelijkheden contact met de auto van Robin Frijns. Als gevolg daarvan moest Mitch terug naar de pits voor het vervangen van het neusstuk van de Jaguar I-TYPE 6. Mitch kwam terug op de baan op de 18e positie en kon ondanks een late safetycar weinig posities terugwinnen. Uiteindelijk sloot hij de 35 ronden tellende race af op de 15e plaats.

Ondanks het uitdagende weekend in Tokyo heeft Jaguar TCS Racing zijn leiding in het teamklassement weten te behouden, met een voorsprong van 17 punten. Nick Cassidy staat tweede in het rijdersklassement en Mitch Evans staat op de zesde plaats.

Het team aan het woord

James Barclay, teambaas Jaguar TCS Racing

“Allereerst, wat een eer om in Tokyo te racen, een ongelooflijke locatie voor ons om onze 100e race in het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap te voltooien. Helaas was het een zware dag voor ons met een paar problemen. Ondanks onze goede performance behaalden we vandaag niet het resultaat waarvan we hadden gedacht te kunnen behalen. Het was een bijzonder knap gevecht van Nick om terug te komen in de punten en hij en het team hebben geweldig werk geleverd door vanaf een negentiende startplaats op te klimmen naar de achtste plaats. Deze punten zijn van onschatbare waarde voor onze campagne voor het kampioenschap. Aan de andere kant dachten we dat Mitch een goede kans had om vanaf P9 verder naar voren te komen, maar toen hij probeerde verder te komen, werd hij ingehaald. Op een circuit waar inhalen verre van eenvoudig was, pakte het deze keer niet goed voor ons uit.”

Mitch Evans

“Het was vandaag een uitdagende race. Het type circuit dat we hier in Tokyo hadden, betekende dat alle inhaalacties risicovol zouden zijn en het is jammer dat het me vandaag niets heeft opgeleverd, want ik denk dat we in de punten hadden kunnen eindigen. We hebben alle ingrediënten om vooraan mee te doen en het team heeft ongelooflijk hard gewerkt, dus we komen terug in Misano.”

Nick Cassidy

“Het team heeft het vandaag echt geweldig gedaan en we hadden een hele snelle auto. We hebben de duels gehaald, maar door omstandigheden konden we er niet het maximale uit halen. In de race startten we achteraan, maar we bleven kalm, boekten veel vooruitgang en eindigden in de punten. We gaan nu door naar Misano, waar we gaan proberen onze goede vorm voort te zetten en weer op het podium te komen.”

De zesde en zevende ronde van het 2024 ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap vindt plaats in Misano, Italië, op 13 en 14 april. De volledige kalender vind je hier terug.

(persbericht)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!