2024 Diriyah E-Prix: Rowland snelste tijdens FP1, DS vult top 3 aan

DoorMatthias Hautekiet

25 januari 2024
Oliver Rowland, Nissan Formula E Team, Nissan e-4ORCE 04

Met de eerste vrije training achter de rug is de 2024 Diriyah E-Prix officieel gestart. Oliver Rowland (Nissan) zette de snelste tijd, 1:15.400, neer. Jean-Éric Vergne (DS) en Stoffel Vandoorne (DS) vullen de top drie verder aan.

Foto © Formula E

De eerste vrije training is misschien wel de belangrijkste voor de teams. Het is de enige sessie dit weekend die ongeveer onder dezelfde condities als de race wordt verreden. De teams hebben er dus alle belang bij om nu zo veel mogelijk data te verzamelen. Het is voor de 22 rijders alvast even zoeken naar grip. Door het regelmatig vegen van het circuit om het zand te verwijderen, wordt het asfalt keer op keer gepolijst. Hierdoor ontstaat een slipperig circuit dat voor een extra uitdaging zorgt. Desondanks was de track evolutie groot en zagen we elke ronde nieuwe namen aan de top.

Halverwege de sessie moest Sébastien Buemi na een foutmelding noodgedwongen zijn Envision stilzetten tussen bocht drie en vier. De rode vlag werd gezwaaid. Buemi wist zijn wagen te herstarten en zich naar de pitstraat te begeven. Door een batterijfout bevond de wagen zich in een onveilige “red car” situatie, wat de nodige veiligheidsprocedures met zich meebracht. Omdat de tijd sessie zo belangrijk is voor de teams beslist race director Scot Elkins om de sessie met twaalf minuten te verlengen en zo de verloren tijd goed te maken.

Rowland zet snelste tijd neer

Bij de herstart schoten Jaguar-rijders Mitch Evans en Nick Cassidy meteen naar de top. Naarmate de sessie vorderde zagen we opnieuw verschillende namen aan de top. Uiteindelijk is het Oliver Rowland die de snelste tijd op zijn naam schrijft. DS-rijder Vergne is 0,165 seconden langzamer en eindigt zo als tweede. Zijn teamgenoot Vandoorne eindigt als derde met 1:15.607 net voor Jake Dennis (Andretti), Sérgio Sette Câmara (ERT). Evans (Jaguar), Da Costa (Porsche), Wehrlein (Porsche), Günther (Maserati) en Frijns (Envision) ronde de top tien af.

Uitslag top tien eerste vrije training 2024 Diriyah E-Prix © Formula E
Uitslag top tien eerste vrije training 2024 Diriyah E-Prix © Formula E

De rest van het weekend

Dit was het voor vandaag. Morgen wordt het een drukke racedag met een hopelijk spannende nachtrace. Hieronder vindt u nog even een overzicht terug van de rest van het weekend.

 • Vrijdag 26 januari
  • 10u55 – 11u30: Tweede Vrije Training (YouTube & Eurosport.com)
  • 13u30 – 14u45: Kwalificaties (RTBF Auvio & Eurosport.com)
  • 18u04 – 19u00: 2024 Diriyah E-Prix 1 (RTBF Auvio & Eurosport.com)
 • Zaterdag 27 januari
  • 10u55 – 11u30: Derde Vrije Training (YouTube & Eurosport.com)
  • 13u20 – 14u45: Kwalificaties (RTBF Auvio & Eurosport.com)
  • 18u04 – 19u00: 2024 Diriyah E-Prix 2 (RTBF Auvio & Eurosport.com)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!