Mbrella haalt € 6 miljoen op bij D’Ieteren om de nieuwe uitdagingen binnen bedrijfsmobiliteit aan te gaan

DoorMatthias Hautekiet

27 september 2023

Mbrella, het platform dat vandaag al 350 bedrijven helpt om de mobiliteit van hun werknemers te beheren, heeft een kapitaalronde van 6 miljoen euro aangekondigd. Dat doet het in samenwerking met Lab Box, de start-up studio van D’Ieteren. Het kapitaal stelt Mbrella in staat een oplossing te ontwikkelen om de elektrificatie van bedrijfsvoertuigen te beheren.

Daarbovenop komt de overname van Mob Box,waarmee ook mobiliteitsconsulting wordt toegevoegd aan de dienstverlening. Zo staan ze bedrijven bij in de groeiende behoefte om te voldoen aan financiële en CO2-rapportering met betrekking tot mobiliteitsplannen. Deze twee aankondigingen markeren een cruciale fase in de groei van Mbrella.

Mbrella, opgericht in 2021, biedt innovatieve oplossingen aan bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, mobiliteitskosten te optimaliseren en de overgang naar meer duurzame verplaatsingen te ondersteunen. Dit op een moment waarin het beheer van mobiliteit steeds complexer wordt voor hr-managers. Mbrella helpt bedrijven bijvoorbeeld bij het beheren van het mobiliteitsbudget, daarmee kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een gelijkwaardig budget. Dankzij partnerships met bijna alle sociale secretariaten werden al 5.000 mobiliteitsbudgetten geïmplementeerd via het platform. In de huidige war for talent is een flexibel mobiliteitsaanbod een troef om werknemers aan te trekken en te behouden.

We zijn erg blij met deze succesvolle fundraise en onze versterkte samenwerking met D’Ieteren. Deze stap betekent een belangrijke vooruitgang in onze missie om bedrijven te helpen hun mobiliteit in te zetten voor een duurzamere toekomst. We kijken er ook naar uit om de diensten van Mob Box te integreren en gebruik te maken van hun expertise om onze klanten beter van dienst te zijn.

Amaury Gérard, CEO van Mbrella

Investering om aan de nieuwe uitdagingen binnen de bedrijfsmobiliteit te voldoen Mbrella versterkt haar positie op de Belgische markt dankzij de kapitaalronde en blijft werken aan een oplossing om de nieuwe uitdagingen van bedrijven en hun mobiliteit aan te gaan: advies in het licht van de toenemende complexiteit, hulp bij de overgang naar elektrische wagenparken en ondersteuning bij dataverzameling en financiële- en CO2-rapportering.

Elektrificatie van het wagenpark en de impact voor HR

De huidige fiscale veranderingen voor bedrijfswagens (tegen 2026 zal de aftrekbaarheid enkel nog gelden voor zero-emissie voertuigen en zal de CO2-bijdrage een grotere invloed hebben) confronteren bedrijven met de nieuwe realiteit: het beheer van het opladen van elektrische wagens door werknemers, een systeem dat complexer is dan de tankkaart.

Mbrella speelt een sleutelrol in deze overgang door sterker inzicht te krijgen in de laadmix van werknemers (laden thuis of op het werk, aan openbare laadpalen, superchargers enz.) en de variabele kosten die daaraan verbonden zijn.

Ondersteuning en rapporteringstools, dankzij de overname van Mob Box Daarnaast heeft Mbrella Mob Box overgenomen, een duurzaam mobiliteitsadviesbureau dat werd opgericht binnen Lab Box, en zo wordt het dienstenaanbod uitgebreid. Mob Box heeft tientallen klanten in België en Frankrijk bijgestaan in topics zoals het multimodale potentieel van werknemers, CO2-audits en TCO-analyses (Total Cost of Ownership) van bedrijfswagens. Goed om weten is dat door fiscale veranderingen de TCO van wagenparken met verbrandingsmotoren met 30 tot 50% stijgt.

Ook rapportage is een uitdaging voor bedrijven op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid en kostenbeheersing. In 2024 wordt de Europese CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) van kracht, die nieuwe normen voor duurzaamheidsrapportage oplegt. In deze context wordt rapportage over mobiliteit cruciaal, aangezien woon-werkverkeer tot 90% van de uitstoot van een bedrijf uitmaakt. Mbrella biedt oplossingen om bedrijven te helpen hun milieu-impact te meten en te beheren en tegelijkertijd de effectieve controle te behouden over mobiliteitsgerelateerde uitgaven.

(persbericht)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!